Deklarata e Antonio Guterres për korridorin e grurit: Ndodhi me përpjekjet këmbëngulëse të Erdoganit

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Guterres theksoi rolin e Ankarasë në trajtimin e dërgesave nëpërmjet Detit të Zi.

Turqia priti nënshkrimin e një marrëveshjeje kritike.

Në takimin që mblodhi Rusinë, Ukrainën dhe Kombet e Bashkuara (OKB) në Stamboll, u nënshkrua një marrëveshje që do të sigurojë transportin e grurit ukrainas në tregjet globale përmes korridorit të sigurt që do të krijohet në Detin e Zi.

“Ka një rreze shprese në Detin e Zi”

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres mbajti një fjalim në ceremoninë e nënshkrimit të Marrëveshjes së Dërgesës së Grurit të mbajtur në Dolmabahçe.

Guterres: “Sot, ka një dritë shprese dhe mundësie në Detin e Zi. Unë do të doja të falënderoja të gjithë ata që e bënë këtë të ndodhë.” tha.

“Kjo ndodhi me përpjekjet e vazhdueshme të Erdoganit”

Duke treguar për konsensusin e korridorit të grurit, Guterres: “Presidenti i Republikës së Turqisë, z. Recep Tayyip Erdogan, falë përpjekjeve tuaja këmbëngulëse në çdo fazë të këtij procesi. Ju faleminderit shumë. Përfaqësues të Rusisë dhe Ukrainës, ju hapët rruga për një iniciativë që do të përfitojë të gjithë.”tha

“Ne i besojmë qeverisë turke”

“Kjo do të jetë në interesin e të gjithëve. Ne i besojmë qeverisë turke. Qeveria duhet të vazhdojë rolin e saj kritik këtu. Ne po rrisim përpjekjet tona në mënyrë që OKB të mund të mbajë fjalën e dhënë,” tha Guterres.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së tha në fjalën e tij:

“Do të ofrojë mundësi për njerëzit që luftojnë urinë”

“Nuk kishte rëndësi nëse njëra palë apo pala tjetër fitonte këtu. Këtu ne ishim fokusuar në të gjitha pjesët e botës. Kjo marrëveshje në fakt po nënshkruhet për botën. Ajo do t’u ofrojë mundësi dhe mundësi vendeve në zhvillim, njerëzve që luftojnë urinë. .

“Do të mbyllë hendekun në furnizimin global të ushqimit”

Gjithashtu, çmimet globale të ushqimeve arritën nivele rekord. Ai do të paraqesë një mundësi për vendet në zhvillim. Dërgesat e drithërave dhe produkteve ushqimore nga portet e Ukrainës në Detin e Zi, nga Odessa, do të mbyllin hendekun në furnizimin global të ushqimit dhe do të ndihmojnë në uljen e çmimeve.

Kategoritë
BotaLajme