Bullgaria mund të shpallë së shpejti falimentimin, njoftoi ministri i financave një lajm tronditës

Ministria bullgare e financave njoftoi se vendi po përballet me falimentim dhe se ekziston një rrezik serioz i stabilitetit për kursin fiks të levit (monedhës bullgare) ndaj euros.

Ministrja në detyrë e Financave Rositsa Velkova-Zheleva deklaroi në raport se pranimi i Bullgarisë në Eurozonë duhet të shtyhet për një kohë të pacaktuar.

Ajo thotë se huamarrja nga FMN-ja do të ndihmonte për të ruajtur stabilitetin fiskal, por se kjo mund të vendosë kufizime serioze financiare dhe se në këtë situatë të ardhurat do të ngriheshin, shkruan portali bullgar Novinite.

“Vlerësimet e bëra nga Ministria e Financave tregojnë se, nëse politikat e miratuara në vitin 2022 mbahen dhe pasqyrojnë efektet fiskale të rregulloreve që kanë hyrë në fuqi, të cilat përcaktojnë paraprakisht të ardhurat dhe shpenzimet, efekti për vitin 2023 nënkupton një përkeqësim të ndjeshëm të bilanci buxhetor në administratën publike në vlerë prej 6,9 për qind të BPV-së”, tha Velkova-Zheleva.

Ajo theksoi se si rezultat i masave të marra nga Kuvendi që zgjodhi qeverinë me kryeministër Kiril Petkov dhe ministër të Financave Asen Vasilev, “ka pasur rritje të ndjeshme të shpenzimeve buxhetore për vitin 2023 dhe në afat të mesëm deficitet janë kthyer në rreth 6 ose 7 për qind të PBB-së totale”.

Gazetat raportojnë se, nëse mbahen tendencat e përshkruara negative të deficitit, rritet mundësia e një afrimi të përshpejtuar ndaj kufijve të sipërm të parashikuar të borxhit publik prej 60 për qind të PBB-së.

“Për të tejkaluar rreziqet, qeveria duhet të bëjë të gjitha përpjekjet për të respektuar rregullat dhe kufizimet fiskale dixhitale nga Ligji për Financat Publike, pra të propozojë masa të përhershme për konsolidimin e të hyrave dhe shpenzimeve për të arritur nivelet e deficitit të synuar. për periudhën 2023-2026”, ka përfunduar Velkova-Zheleva.

Kategoritë
LajmeRajoni