Brnabiq: BH nuk e ka njohur Kosovën dhe ne e vlerësojmë këtë, nuk e kuptoj qëndrimin e përmbajtur ndaj Kosovës në Këshillin e Evropës

Kryeministrja serbe Ana Brnabiq është sot në panairin në Mostar, ku mblodhi ekspozues të shumtë rajonalë dhe ndërkombëtarë. Brnabiq me këtë rast iu referua bashkëpunimit ekonomik të shteteve të rajonit, por u ndal edhe te tema politike.

Në fillim të bisedës me media, Brnabiq iu referua potencialit të bashkëpunimit ekonomik ndërmjet vendeve të rajonit, veçanërisht Bosnjë-Hercegovinës dhe Serbisë.

“Ne kemi një hapësirë ​​fenomenale të bashkëpunimit dhe rezultate të shkëlqyera në bashkëpunimin ekonomik. Treguesi i parë është se në dhjetë vitet e fundit kemi dyfishuar nivelin e shkëmbimeve dypalëshe. BeH është destinacioni ynë i dytë i eksportit. Kur shikon nga perspektiva e BeH, Sa e rëndësishme është Serbia, është destinacioni i tretë eksportues për BeH-në, e para është Kroacia, e dyta Gjermania dhe e treta është Serbia, kjo tregon se sa jemi të drejtuar ndaj njëri-tjetrit, por edhe cilat janë potencialet tona.Gjatë vitit Në vitin 2022 arritëm 3.3 miliardë euro në shkëmbim të ndërsjellë, nga të cilat mbi dy miliardë ishin eksporte nga Serbia në Bosnje dhe Hercegovinë”, tha Brnabić.

Sa i përket marrëdhënieve me Bosnje-Hercegovinën, Brnabiq ka shpjeguar se sot ka zhvilluar një takim edhe me kryetaren e Këshillit të Ministrave të Bosnje-Hercegovinës, Borjana Kristo.

“Kemi biseduar për inicimin e një seance të përbashkët të dy qeverive në kohën e duhur. Sesioni i parë dhe i vetëm i përbashkët është organizuar në Sarajevë në vitin 2015 kur Vuçiq ishte kryeministër. Unë si kryeministër në vitin 2017 dërgova një letër dhe iniciova seancën. Mbeti pyetje e hapur, dmth nuk mora përgjigje asnjëherë, folëm edhe për projekte konkrete dhe nisa bisedimet për projektet energjetike, mendoj se Bosnja dhe Hercegovina ka shumë potencial dhe se mund ta shfrytëzojmë së bashku. Mendoj se Kroacia dhe Mali i Zi gjithashtu duhet të përfshihen sepse të gjithë pyesin “Çdo projekt i tillë ka një efekt ndërkufitar. Unë mendoj se është në interesin e të gjithë neve, në radhë të parë të Bosnjës dhe Hercegovinës. Unë do të doja që ne ta shohim atë si një investim çështje, jo çështje politike”, u shpreh Brnabić.

Kryeministri i Serbisë ka komentuar edhe sulmin ndaj dy të rinjve në Mostar të cilët kishin veshur bluza me mbishkrimin Zemun.

“Dje ndodhi ai sulm. Më vjen keq për këtë. Unë gjithmonë ndihem mirë në Mostar, kam marrëdhënie të mira me kryetarin e komunës dhe besoj se kjo nuk është imazhi i vërtetë i Mostarit”, tha ajo.

Më pas ajo iu referua dialogut ndërmjet Serbisë dhe Kosovës.

“Për fat të keq, nuk kam asnjë pritje nga takimi. Nuk shoh se si do të ndryshojë pas 10 vitesh nga nënshkrimi i Marrëveshjes së Brukselit. Nuk shoh gatishmëri në Prishtinë. Ata tashmë janë shpërblyer mirë për Mos zbatimi i asaj marrëveshjeje. Problemi sot është se gjatë vitit 2022, ata kanë shkelur drejtpërdrejt letrën e Marrëveshjes së Brukselit duke ua mohuar serbëve të drejtën për të votuar në zgjedhjet e thirrura nga Beogradi dy herë në vitin 2022. As BE-ja dhe as Kvinta nuk u përpoqën ta pengojnë këtë.” thekson Brnabiq.

Ajo gjithashtu tha se autoritetet në Prishtinë po përpiqen të shkaktojnë destabilizimin.

“Këtë në praktikë e kanë treguar me shkarkimin e drejtorit të policisë së rajonit verior që nuk ka lidhje me Prishtinën dhe Kurtin, ai jo vetëm që nuk e ka zbatuar marrëveshjen, por edhe e ka shkelur me kuazizgjedhjet që janë mbajtur. Në veri të Kosovës, ne po mundohemi të vazhdojmë të jemi tolerantë, të ruajmë paqen dhe çfarë- stabiliteti të tillë përkundër përpjekjeve të Prishtinës për të shkaktuar destabilizimin”, tha ajo.

Në fund, Brnabiq iu referua vendimit të BeH për të qëndruar e përmbajtur kur është fjala për votimin për pranimin e Kosovës në Këshillin e Evropës, por edhe qëndrimet e ministrit të Jashtëm, Ivica Daçiq, i cili tha se nëse Kosova ka të drejtë të jetë shtet, atëherë e ka edhe këtë të drejtë.bh. entiteti Republika Srpska.

“Unë e di që ka qëndrime të ndryshme brenda BeH. Megjithatë, ka edhe një qëndrim zyrtar. BeH është një nga mosnjohësit e Kosovës, të cilën ne e vlerësojmë dhe e konsiderojmë logjike sepse BeH është një vend që lufton dhe mbron paprekshmërinë e integriteti i shteteve te njohura nderkombetare.Duhet te pranoj qe per mua nuk eshte e qarte vota e BH, pra abstenimi per antarsimin e Kosoves ne Keshillin e Evropes. Pozicioni i BH eshte plotesisht i qarte. BH nuk e ka njohur Kosoven. Ne kete drejtim prisja nje qarte votojnë se BiH do të ishte kundër brenda Këshillit të Evropës sepse nuk mund të abstenojë për çështjen e anëtarësimit në Këshillin e Evropës shtet inekzistent”, përfundoi Ana Brnabić.

Kategoritë
LajmeRajoni