Analisti i afërt me Vuçiqin pretendon se Dodik po i godet Serbisë pas shpine në lidhje me Kosovën

Presidenti i RS-së Milorad Dodik ka publikuar sot një tekst autori ku ka trajtuar situatën në Kosovë dhe, siç thekson, presionin e ushtruar ndaj Serbisë nga vendet perëndimore.

Edhe pse Dodik përmendi në tekst historinë e njohur prej kohësh për formimin e Republikës Srpska, pjesa që i referohet marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës është veçanërisht interesante dhe tha se serbët janë ende nën vëzhgimin e bashkësisë ndërkombëtare.
“Nëse ata nuk sillen siç presin kuazi-demokratët perëndimorë, i gjithë faji i hidhet Beogradit. Pra, Beogradi është fajtor për mbrojtjen e integritetit të tij territorial, gjë që bëjnë të gjitha vendet normale të botës, ai është fajtor që nuk “disiplinon”. serbët në Republika Srpska, Mali i Zi dhe në Kosovë. Çdo vend i ndihmon njerëzit e tij kudo që jetojnë, vetëm Serbia duhet të ndëshkojë njerëzit e saj që janë afër kufijve të saj. Beogradi është fajtor sido që të shkojnë gjërat sepse dikush e ka përcaktuar fajtorin. vetëm faji ndryshon nga rasti në rast”, tha Dodik.

Ai iu referua sërish ofertave të Perëndimit për Kosovën, të cilat i vlerësoi si të këqija.

“Po i kërcënojnë, Serbisë i ofrohet i ashtuquajturi model gjerman me dy shtete si zgjidhje për Kosovën. Si ka mundësi që ju propozoni dy shtete gjermane në territorin e Serbisë sovrane, a mendon dikush se a është e mundur? Epo, a nuk u bënë një shtet Gjermania Lindore dhe Perëndimore? Ky është qëllimi? Çfarë ofroni ju?”, tha presidenti i RS.

Në kuadër të krijimit të “dy shteteve gjermane”, Dodik u dërgoi një mesazh zyrtarëve perëndimorë.

“Nëse ju mendoni mirë për serbët, pse nuk i keni ofruar Serbisë dhe Republika Srpska modelin e dy shteteve dhe një kombi. Ky i ashtuquajtur model gjerman për Kosovën është vetëm një truk në lojën e eprorëve që mendojnë se gjithçka. Shtrohet një pyetje tjetër pse çështja e Kosovës është sui generis dhe çështja e RS është çështja e integritetit territorial të BeH-së”, thekson Dodik.

Pengesë shtesë për Vuçiqin

Edhe pse në rrethana të caktuara fjalët e Dodikut do të kishin padyshim një terren të përshtatshëm në radhët e lidershipit politik të Serbisë, në këtë situatë ato mund të përfaqësojnë një thikë me dy tehe dhe një lak shtesë në qafën e Aleksandër Vuçiqit.

Analisti politik i afërt me Vuçiqin, Nebojsha Krstiq, komentoi qëndrimet e Milorad Dodikut dhe tha se ato paraqesin një rrethanë rënduese për pozicionin e lidershipit politik serb në kontekstin e “negociatave të Kosovës”.

“Sa herë që Dodik përmend shkëputjen e RS-së nga Bosnja dhe Hercegovina, na godet me thikë në Kosovë në lidhje me ZSO-në, ai e di këtë, SHBA-të e dinë, rusët e dinë, Vuçiqi e dinë … të gjithë e dinë përveç ju që jeni kundër Serbisë, Dodikut dhe Kosovës”, tha Krstiq.

Ndryshe, mediat në Serbi pak ditë më parë publikuan një marrëveshje gjermano-franceze për rregullimin e marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës. Në një intervistë për Klix.ba, drejtori hulumtues i Qendrës për Çështje Ndërkombëtare dhe Siguri (ISAC), Igor Novakoviq, ka thënë se marrëveshja e publikuar në media i ngjan marrëveshjes mes dy Gjermanive.

“Ajo që u shfaq në media është shumë e ngjashme me marrëveshjen mes Gjermanisë Lindore (RDGJ) dhe Gjermanisë Perëndimore (BRD) të vitit 1972. Marrëveshja mundësoi komunikim të papenguar mes dy Gjermanive, pavarësisht se Republika Federale e Gjermanisë kishte ende dispozita. në Kushtetutën e saj ka të bëjë me unitetin e Gjermanisë dhe që nuk e ka penguar bashkimin.Nuk dua të nënkuptoj se ky është qëllimi i kësaj marrëveshjeje, por pikërisht një marrëveshje e tillë i mundëson Serbisë dhe Kosovës të funksionojnë dhe të komunikojnë dhe të bashkëpunojnë pa probleme pa e njohur Kosovën si shtet i pavarur”, tha Novakoviq.

Ai beson se, duke parë nga perspektiva serbe, nënshkrimi i marrëveshjes nuk do të nënkuptonte njohje të Kosovës. Ai ka theksuar se Kosova tashmë po funksionon si shtet i pavarur dhe është e rëndësishme se çfarë mendojnë palët tjera për të, e jo Serbia, sa i përket pranimit të Kosovës në organizatat ndërkombëtare.

“Hyrja në OKB nuk është e kushtëzuar që Serbia të thotë se nuk e njeh Kosovën, por me faktin se vendet e tjera nuk e njohin Kosovën. Po kështu, hyrja në BE nuk kushtëzohet me mosnjohjen e Serbisë, por me Kosovën. mosnjohja nga pesë anëtarë të BE-së, si dhe katër shtete në rastin e NATO-s, pyetja është se si do të sillen këto shtete në kontekstin e marrëdhënieve me Kosovën nëse nënshkruhet një marrëveshje e tillë dhe nëse ky është një kusht i mjaftueshëm që ata të njohin pavarësinë e Kosovës”, ka thënë Novakoviq.

Në çdo rast, presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, në javët e ardhshme do të përballet me presion të madh nga vendet perëndimore për t’i dhënë fund përfundimisht problemit me Kosovën. Sigurisht që Prishtina do të përballojë të njëjtin presion dhe zyrtarët amerikanë kanë thënë qartë se nuk do të heqin dorë nga themelimi i Bashkësisë së Komunave Serbe.

Në këtë ekuilibër të fuqive dhe presione të dukshme, shtrohet pyetja se sa mund të jenë të dobishme për Aleksandar Vuçiqin fjalët dhe “këshillat” e Milorad Dodikut. Nëse analizohet balanca e fuqive, më tepër që në këto momente ato paraqesin një barrë shtesë, një tepricë në një situatë politike tashmë të vështirë për majën e Serbisë./Gazetaere

Kategoritë
LajmeRajoni