Ambasada Amerikane: Republika Srpska do të shkatërrojë veten dhe ata përreth saj me historinë e pavarësisë

Ambasada e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Bosnje dhe Hercegovinë njoftoi dhënien e mirënjohjes për Vladimir Putin dhe festimin e Ditës së paligjshme të RS më 9 janar.

“Vendimi i Milorad Dodik për të dhuruar dhe shpërblyer Vladimir Putinin, njeriun që nisi një pushtim të paprovokuar të Ukrainës që rezultoi në vdekjen e mijëra civilëve dhe shkatërrimin masiv të infrastrukturës, është i dënueshëm”, thuhet në deklaratë.

Ambasada tha se ky është një refuzim i vlerave të komunitetit euroatlantik dhe rendit ndërkombëtar të bazuar në ligj.

“Gjithashtu, vendimi i zotit Dodik për të festuar nëntë janarin është i paligjshëm. Ai shkel vendimin e Gjykatës Kushtetuese të Bosnjë-Hercegovinës sipas të cilit festimi është antikushtetues,” tha ambasada.
Ata përkujtuan se neni 3 i Marrëveshjes së Dejtonit është i qartë dhe se Republika Srpska duhet të respektojë plotësisht vendimet e institucioneve të Bosnjë-Hercegovinës, përfshirë vendimet detyruese të Gjykatës Kushtetuese, pavarësisht nëse i pëlqejnë apo jo.

“Thirrjet për pavarësinë e RS, të cilat u përsëritën dje me pretendime të rreme për fuqitë dhe përpjekjet për të minuar shtetin e Bosnjë-Hercegovinës, po e shtyjnë shtetin në një rrugë të rrezikshme. Republika Srpska vetëm do të shkatërrojë veten dhe ata përreth saj. duke shtyrë mirazhin e pavarësisë”, kanë thënë ashpër ata.përfundojnë nga Ambasada e SHBA-së në Bosnje-Hercegovinë.

Kategoritë
LajmeRajoni