Abramovich donte të dhuronte paratë nga shitja e Chesea në Izrael, qeveria britanike mori vendimin përfundimtar

Gjatë rrethimit të Palestinës nga Izraeli, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar diskutoi një propozim për të devijuar fondin e shitjes së Chelseat prej 2.34 miliardë paundësh të Roman Abramovich në Izrael dhe jo në Ukrainë. Në fund propozimi u refuzua, zbulon Telegrafi britanik.

Abramovich fillimisht premtoi të ardhurat për “të gjitha viktimat e luftës në Ukrainë” pasi e nxori Chelsean në shitje më 2 mars të vitit të kaluar, tetë ditë para se të përballej me sanksione për lidhjet e dyshuara me Vladimir Putin.

Megjithatë, me fondin e madh të paprekur në një llogari të ngrirë, mes këmbënguljes së Mbretërisë së Bashkuar dhe evropiane që ai të shpenzohet vetëm brenda kufijve të Ukrainës, propozime alternative janë ofruar privatisht.

Mendohet se ideja për të shpenzuar paratë në Izrael është iniciuar nga vetë Abramovich, i cili është vendi ku rus mori nënshtetësinë në vitin 2018.

“Abramoviç nuk dëshiron siklet në Rusi për shpenzimin e parave në Ukrainë,” tha burimi i brendshëm për situatën aktuale.

Përveç rritjes së perspektivës së përdorimit të parave për qëllime humanitare në Izrael pas 7 tetorit dhe konfliktit me Hamasin, Abramovich thuhet se ka sugjeruar gjithashtu opsionin për të ndihmuar viktimat e tërmetit të shkurtit në Turqi, ku ai gjithashtu kishte disa lidhje.

Burime të tjera thonë se bisedimet për ndihmën financiare janë nisur nga Izraeli, por ata pretendojnë se Abramovich nuk kishte dijeni për këtë.

Fondet thuhet se do të caktoheshin për shpenzimet humanitare në Izraelin jugor, por qeveria e Mbretërisë së Bashkuar e hodhi poshtë propozimin mes raporteve kontradiktore nëse Abramovich ose Izraeli propozuan ndryshimin e papritur.

Propozimi i befasishëm që fondet nga shitja e Chelsea-t të përdoren për kauza që nuk kanë lidhje me Ukrainën, ilustron se sa larg është ende qeveria britanike nga nënshkrimi i donacionit më të madh humanitar në histori.

Pavarësisht se shitja e klubit po ndodh tërësisht nën juridiksionin e Mbretërisë së Bashkuar, ministrat nënshkruan një deklaratë të njëanshme me Komisionin Evropian në maj duke deklaruar se paratë do të shpenzoheshin “ekskluzivisht” në Ukrainë.

Kujtojmë se shitja e Chelsea u realizua më 30 maj të vitit të kaluar te një konsorcium i drejtuar nga biznesmeni amerikan Todd Boehly dhe më pas Abramovich nënshkroi një kontratë me qeverinë ku thuhej se aksioni humanitar do të jetë për të ndihmuar Ukrainën.

Kategoritë
Sport