A e dini pse nuk duhet të rezervoni një vend në dritare në aeroplan?

Shumë pasagjerë të aeroplanit zgjedhin një vend në dritare. Megjithatë, a e dini se nuk është e mirë për shëndetin.

Edhe pse do të dëshironit një pamje nga sytë e shpendëve të çdo destinacioni të mrekullueshëm të pushimeve ku shkoni. Herën tjetër që të udhëtoni, mos zgjidhni një vend në dritare.

Sipas dermatologëve, sedilja e dritares mund të jetë një nga vendet më të këqija të avionit për shëndetin tuaj.

Dermatologu Magnus Lynch shpjegoi pse qëndrimi ulur pranë një dritareje ndërsa jeni në qiell mund të rrisë rrezikun e kancerit të lëkurës dhe plakjes së parakohshme.

“Kur jeni në lartësi më të larta, si në një aeroplan, intensiteti i rrezatimit ultravjollcë (UV) rritet. Kjo do të thotë që ju mund të ekspozoheni ndaj niveleve më të larta të rrezatimit UV gjatë fluturimit në krahasim me të qenit në tokë,” tha ai.

Rrezet UV vijnë direkt nga dielli dhe mund të dëmtojnë seriozisht lëkurën. Ekzistojnë dy lloje të rrezeve UV që arrijnë në sipërfaqen e Tokës – UV B dhe UV A.

UV B shkakton djegie nga dielli, dhe UV A depërton më thellë në lëkurë dhe do të vazhdojë të kalojë në ditët me re. Të dy llojet mund të shkaktojnë kancer të lëkurës.

“Megjithëse xhami i dritares së avionit bllokon shumicën e rrezatimit UV B, ai nuk filtron plotësisht rrezatimin UV A. Rrezet UV A janë me gjatësi vale më të gjata që mund të depërtojnë në xhami dhe të arrijnë shtresat më të thella të lëkurës tuaj. Ekspozimi i zgjatur ndaj rrezatimit UV A mund të çojë në ndaj dëmtimit të lëkurës, plakjes së parakohshme dhe rritjes së rrezikut të kancerit të lëkurës”, shpjegoi Dr. Magnus.

Në fakt, sipas një studimi të vitit 2015 që zbuloi se pilotët dhe ekuipazhi i kabinës kanë më shumë se dy herë më shumë gjasa për të zhvilluar melanoma – forma më vdekjeprurëse e kancerit të lëkurës – krahasuar me popullatën e përgjithshme.

Pra, ka padyshim një lidhje midis fluturimit dhe dëmtimit të diellit.

“Nëse fluturoni mbi Spanjë në mes të pasdites, shanset janë që do të ekspozoheni ndaj më shumë rrezeve UV sesa nëse fluturoni mbi një vend nordik më vonë gjatë ditës. Sa më afër ekuatorit të jemi, aq më i fortë është intensiteti UV, “tha ai.

Me sa duket, mënyra më e mirë për t’u mbrojtur nga dielli në një avion është të gjesh një vend që nuk është pranë dritares. nëse tashmë keni rezervuar një ndenjëse në dritare, mos kini frikë”, shton ai.

Kategoritë
Të ndryshme