Vila e Titos, një nga më të vjetrat në Nju Jork, u shit për 50 milionë dollarë

Një nga pallatet më të vjetra të Nju Jorkut, e cila është blerë nga Jugosllavia në vitin 1946, është shitur për 50 milionë dollarë, ka konfirmuar për Klix.ba agjenti i pasurive të paluajtshme në Nju Jork, Tristan Harper, i cili ka lidhur këtë marrëveshje “marramendëse”.

Vila ka një histori simbolike pas saj dhe është ndërtuar në vitin 1905. Jugosllavia e bleu në vitin 1946 dhe në atë kohë përdorej nga presidenti Josip Broz Tito.

Douglas Elliman Real Estate, një nga agjencitë më të mëdha të brokerimit të pasurive të paluajtshme në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ka njoftuar shitjen e një pallati në 854 Fifth Avenue në Manhattan, Nju Jork për çmimin e plotë të kërkuar prej 50 milionë dollarë.

Shitësi është shtetet pasardhëse të ish-Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë, d.m.th. Bosnja dhe Hercegovina, Kroacia, Maqedonia e Veriut, Serbia dhe Sllovenia, dhe vila është blerë nga një kompani me adresë në Nju Jork.

Agjenti që e shiti pronën, Tristan Harper, tha se historia e lavdishme e kësaj pasurie, e cila dikur ishte në pronësi të mbesës së pasardhësve të Cornelius Vanderbilt, e më pas liderit të Jugosllavisë, Josip Broz Tito, do të vazhdojë.

“Pronari i ri sapo bleu një pjesë të rëndësishme të historisë së Nju Jorkut,” tha Tristan Harper.

Kjo vilë ka 32 dhoma, tetë banja dhe dy ashensorë dhe është projektuar nga të njëjtët njerëz që kanë bërë dizajnet për Grand Central Terminal në Nju Jork. Lumturia e ndërtesës të kujton Versajën, me një shkallë mermeri të bardhë dhe një çati të praruar, dhe stufa e vjetër e vitit 1905 është ruajtur.

Është ndërtuar në vitin 1905 për 60,000 dollarë nga ndërmjetësi i Nju Jorkut, Robert Livingston Beeckman.

Nga viti 1905 ka mbetur i paprekur deri në vitin 1946, kur është blerë nga Republika e Jugosllavisë pas Luftës së Dytë Botërore për 300.000 dollarë. Në vitin 1961, Tito priti liderët e Egjiptit, Ganës, Indisë dhe Indonezisë në vilën e përmendur në mes të historisë së formimit të Lëvizjes së të Paangazhuarve.

Rezidenca ka 20,000 metra katrorë dhe dritare antiplumb përballë Central Park. Dritaret janë vendosur në periudhën kur Tito ka qëndruar në vilë.

Në vilë ndodhet misioni i përhershëm i Serbisë në OKB, dhe shuma më e madhe nga shitja i takon atij vendi. Vendet e ish-Jugosllavisë nëpër botë, si trashëgimtarë të pronave të Jugosllavisë, kanë rreth 50 prona, të cilat janë në proces shitjeje.

Në dhjetor 2018, një zjarr pothuajse shkatërroi banesën dhe pronën, kështu që u tërhoq nga tregu dhe gjatë pandemisë u mbyll për t’u shfaqur blerësve potencialë.

“Oferta e blerësit aktual është paraqitur për një 2021 të paprecedentë. Kontrata është nënshkruar pothuajse nëntë muaj më vonë dhe puna është realizuar në tre pjesë. Gjithçka ka përfunduar më 27 shtator 2022.

“Kjo ishte një punë sfiduese dhe vërtet unike që kërkonte udhëtimet e mia të shumta në vendet e Ballkanit, takime me zyrtarë të lartë të qeverisë, duke përfshirë një nga presidentët e tyre. Marrëveshja nuk do të kishte ndodhur kurrë pa përkushtim dhe vendosmëri,” shtoi agjenti Tristan Harper.

Paratë nga shitja do të ndahen midis vendeve të krijuara pas shpërbërjes së Jugosllavisë. Vendimi sipas të cilit do të shitet prona e paluajtshme që është përdorur për qëllime diplomatike është marrë nga shtetet e ish-Jugosllavisë në maj të vitit 2016. Vendimi sipas të cilit prona e paluajtshme e përdorur për qëllime diplomatike del në shitje është marrë nga shtetet e ish-Jugosllavisë në maj të vitit të kaluar. Më pas u vendos që ambasada dhe rezidenca në Tokio, ambasada dhe rezidenca në Bernë dhe ambasada në Bon të shiteshin.

Në qershor 2018, shtetet pasardhëse të ish-Republikës Federale Federale të Jugosllavisë nënshkruan një marrëveshje në Nju Jork për shitjen e përbashkët të banesës së banimit të ish-shtetit në 730 Park Avenue për një total prej 12 milionë dollarë amerikanë.

Kategoritë
BotaLajme