Të gjitha rekordet e fitimeve thyhen në Norvegji: Pesë herë më të larta të ardhura nga nafta dhe gazi

Firma shtetërore norvegjeze e naftës dhe gazit, Petoro, raportoi fitime rekord për vitin 2022 pasi Norvegjia u bë furnizuesi më i madh i gazit në Evropë.

Norvegjia ka fituar 50 milionë dollarë nga licencat direkte të naftës dhe gazit në vitin 2022, sipas një njoftimi të firmës shtetërore të naftës Petoro.

Kjo është më shumë se pesëfishi i shumës së fituar në një vit mesatar. Norvegjia tani mbulon 30% të furnizimit me gaz të Evropës, duke e bërë atë furnizuesin më të madh të gazit natyror në Evropë, pasi pushtimi rus i Ukrainës i detyroi vendet në të gjithë Evropën të shkurtojnë importet e gazit rus.

Rezultatet e Petor për vitin 2022 janë 32 milionë dollarë më të larta se një vit më parë. Dërgesat e gazit në Brezin Norvegjez u rritën me 8% në një total prej 109 milionë metra kub standard në ditë dhe firma pret që prodhimi i gazit të mbetet në nivelin e vitit 2022 për katër deri në pesë vitet e ardhshme.

CEO i Petoro, Kristin Kragseth, tha në një deklaratë se “furnizimi i sigurt dhe i qëndrueshëm me gaz në Evropë është më i rëndësishëm se kurrë më parë dhe Norvegjia e garanton këtë si një furnizues i parashikueshëm dhe afatgjatë”.

Kategoritë
Ekonomi