Taksa të reja për turistët në Kroaci: Po vendoset një taksë mjedisore, edhe për vizitat njëditore

Pas hyrjes në fuqi të Ligjit për turizëm vitin e ardhshëm në Kroacinë fqinje, do të vendoset taksë mjedisore për turistët, transmeton Veçernji list.

Ata deklaruan se këtë tarifë do ta paguajnë edhe vizitorët njëditorë dhe se përcaktimi i tarifës dhe lartësia e saj do të vendoset nga qytetet dhe bashkitë pas hyrjes në fuqi të ligjit të turizmit.

Duke pasur parasysh se shuma e taksës mjedisore do të përcaktohet nga autoritetet vendore, ajo nuk do të jetë arbitrare, por sipas kritereve të vizitës dhe zhvillimit turistik nga Ligji i Turizmit, që po përgatitet.

Ministrja e Turizmit të vendit fqinj, Nikolina Brnjac, ka treguar për Veçernji list se mund të jetë një shumë prej një deri në tre euro në ditë e shpenzuar në një destinacion turistik.

“Do të vendoset nga njësitë e vetëqeverisjes vendore, të cilat mund të vendosin ose jo një taksë mjedisore. Fakti është se disa destinacione janë të mbingarkuara, ndërsa për disa, vizitorët njëditorë janë problem i madh dhe ato natyrore dhe kulturore. Trashëgimia sigurisht që vuan nga numri i tepërt, por në të vërtetë jeta e popullatës vendase”, tha ajo.

“Turizmi nuk duhet të jetë në kurriz të banorëve vendas, i cili në përgjithësi është drejtimi në të cilin drejtohen përcaktuesit e ligjit tonë të parë ombrellë të turizmit, i cili duhet të paraqitet për konsultim publik deri në verë,” shpjegoi ministrja Brnjac.

Kategoritë
Të ndryshme