Suedia do të jetë e para në botë që do të ketë një autostradë elektrike, automjetet do të karikohen gjatë vozitjes

Suedia do të jetë e para në botë që do të ketë një autostradë elektrike dhe deri në vitin 2045 mund të ketë deri në 3000 kilometra rrugë elektrike.

Duke qenë se Bashkimi Evropian vendosi muajin e kaluar që të gjitha makinat e reja nuk duhet të lëshojnë dioksid karboni (CO2) deri në vitin 2035, anëtarët e tij po përpiqen të kenë infrastrukturë udhëtimi pa karburante fosile.

Autostrada elektrike do të mundësojë karikimin e baterisë së automjetit gjatë kohës që lëvizin përgjatë saj. Ekspertët besojnë se kjo do të thotë udhëtime më të gjata për automjetet me bateri me kapacitet më të vogël. Kjo duhet të parandalojë pritjet e gjata në stacionet e karikimit.

Siç raporton Euronews, Suedia është një pioniere në elektrifikimin e rrugëve përmes disa projekteve, dhe në mesin e këtyre projekteve është një autostradë elektrike që duhet të lidhë qendrat logjistike midis qyteteve Hallsberg dhe Orebro, të cilat ndodhen midis tre qyteteve të mëdha – Stokholmit, Goteborgut dhe Malmo.

Si do të funksionojë autostrada elektrike

Seksioni i parë i autostradës elektrike duhet të ndërtohet deri në vitin 2025, por ende nuk është vendosur se si do të mundësojë karikimin e automjeteve. Ekzistojnë tre mundësi, përkatësisht sistemi katenar, sistemi induktiv dhe sistemi përçues.

Vetëm automjetet e rënda mund të ngarkoheshin me sistemin e rrjetit zinxhir. Është një sistem që aktualisht përdoret për të fuqizuar tramvajet dhe trolejbusët. Ky lloj sistemi për automjetet e rënda elektrike ka qenë në përdorim që nga viti 2018 në rrugën që lidh Aeroportin Arland të Stokholmit dhe qendrën logjistike në Rosersberg. Në rrugën prej dy kilometrash ka një hekurudhë kontakti me të cilën lidhet mjeti për t’u furnizuar me energji elektrike.

Sistemi induktiv nënkupton që ka pajisje të posaçme nën rrugë që fuqizojnë automjetin. Spiralja në automjet përdor atë rrymë për të ngarkuar baterinë.

Sistemi i përcjelljes funksionon si një karikues për telefonat inteligjentë. Megjithatë, në vend të një karikuesi, ka një bllok në rrugë që mundëson karikimin me valë. Në vitin 2020, në qytetin suedez të Visby u bë i mundur karikimi me valë i autobusëve dhe kamionëve elektrikë.

Përfitimet e mundshme për makinat private

Hulumtimi zbuloi se madhësia e baterive të makinave mund të reduktohet me 70 për qind me rrugë elektrike. Duke vepruar kështu, u përcaktua se jo të gjitha rrugët në Suedi do të duhej të elektrizoheshin. Vlerësohet se do të ishte e nevojshme të elektrizohen 25 për qind e rrugëve.

Suedia po bashkëpunon me Gjermaninë dhe Francën për ndërtimin e rrugëve elektrike që synojnë të ndërtojnë edhe Italia, Britania e Madhe dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Kategoritë
Të ndryshme