Sot në mëngjes kaluam nga ora dimërore në atë verore: Pse mjekët kundërshtojnë lëvizjen e orëve?

Sot në mëngjes kaluam nga ora dimërore në atë verore. Vitet e fundit, një numër në rritje i mjekëve janë kundër lëvizjes së duarve. A e dini pse?

Mjekët besojnë se ndërprerja e ciklit të gjumit shkakton “jet lag social”. Ky term nënkupton një çrregullim të ritmit cirkadian. Ndodh si rezultat i desinkronizimit të ritmit të brendshëm dhe të jashtëm të zgjimit dhe gjumit. Pacientët zakonisht kanë pagjumësi, janë tepër të përgjumur gjatë ditës ose të dyja, të cilat zakonisht zgjidhen pasi të rregullohet “ora e brendshme”, d.m.th. “rivendos”.

Hulumtimet kanë treguar se “jet lag social” shkakton diabetin, rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru, përkeqëson çrregullimet e humorit, përfshirë depresionin dhe ndikon negativisht në sistemin tretës dhe atë endokrin. Madje mund të zvogëlojë jetëgjatësinë.

Për shkak të këtyre pasojave, Akademia Amerikane e Mjekësisë së Gjumit i bëri thirrje qeverisë të anulojë kalimin në orën e diellit.

“Dëshmitë mbështesin miratimin e një sistemi standard të matjes së kohës gjatë gjithë vitit që përputhet me ritmet cirkadiane të njerëzve dhe ofron përfitime shëndetësore,” tha ai. Senati e miratoi këtë propozim në mars 2022. Megjithatë, Dhoma e Përfaqësuesve e mposhti atë.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi