Simptoma “të heshtura” të kancerit që mund t’i shihni në thonjtë tuaj

Ndryshimet në thonjtë tuaj mund të jenë një shenjë e kancerit të lëkurës dhe Akademia Amerikane e Dermatologjisë paralajmëron se linjat e errëta, gungat dhe zbardhja e lëkurës rreth thoit mund të tregojnë probleme serioze shëndetësore.

Akademia Amerikane e Dermatologjisë thotë se shenjat e heshtura të melanomës, një kancer i lëkurës, mund të shihen në thonjtë tuaj. Edhe pse është e rrallë që kanceri i lëkurës, përfshirë melanomën, të zhvillohet nën dhe rreth thonjve, kjo ndodh.

Sipas akademisë së lartpërmendur, ekzistojnë pesë shenja për t’u kujdesur në thonjtë tuaj që mund të tregojnë se keni melanoma.

Rrip i errët – ky fenomen mund të shfaqet si një brez kafe ose e zezë në thoin tuaj. Më shpesh shfaqet në gishtin e madh të dorës ose këmbës suaj dominuese. Megjithatë, mund të shfaqet në çdo gozhdë.

Lëkura e errët pranë thoit – Sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë, kur lëkura rreth thoit bëhet më e errët, mund të jetë shenjë e melanomës së avancuar.

Ngritja e thonjve – një gozhdë që ndahet nga lëkura mund të jetë shenjë e kësaj sëmundjeje të rëndë. “Kur kjo ndodh, thoi juaj fillon të ndahet nga lëkura. Buza e bardhë e lirë në majë të thoit do të duket më e gjatë ndërsa thoi ngrihet”, tha akademia.

Plasaritja e thonjve – një tjetër shenjë e melanomës mund të jetë kërcitja në mes të thonjve tuaj.

Goditje nën gozhdë – kushtojini vëmendje nëse vëreni një përplasje nën gozhdë. Ky fenomen mund të shoqërohet nga një brez ngjyrash që mund të jetë i gjerë dhe i çrregullt ose i errët dhe i ngushtë.

“Lajmi i mirë është se melanoma, edhe në thonjtë, është shumë e shërueshme kur zbulohet herët”, thotë Akademia Amerikane e Dermatologjisë.

Prandaj, është e dobishme të dini se çfarë duhet t’i kushtoni vëmendje dhe të kontrolloni rregullisht thonjtë, dhe këshillohet t’i kushtoni vëmendje zonave të tjera më pak të dukshme, si vija e flokëve, pjesa pas veshëve, shputat e këmbëve dhe duarve. .

Kategoritë
FamiljeShëndetësi