Simptoma më pak të njohura që tregojnë se keni probleme me zorrët

Mënyra se si funksionojnë zorrët tuaja mund të tregojë shumë për shëndetin tuaj. Simptomat më të zakonshme që tregojnë se keni probleme me zorrët janë fryrje, të përziera, kapsllëk dhe ndryshime të papritura në peshë.

Megjithatë, ka disa simptoma të tjera më pak të njohura që mund të tregojnë një funksion të parregullt të zorrëve. Për më tepër, shëndeti i dobët i zorrëve mund të lidhet me kushte më serioze shëndetësore si kanceri, prandaj kushtojini vëmendje këtyre tre simptomave.

Gazrat

Gazi nuk është domosdoshmërisht një gjë e keqe, por nëse keni shpesh gaz, duhet të kontrolloni shëndetin tuaj. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse ndiheni të fryrë pas disa ushqimeve, pasi kjo tregon se zorrët nuk po e shpërbëjnë ushqimin siç duhet.

Shkaku është intoleranca ndaj disa ushqimeve dhe ndodh kur njerëzve u mungon një sasi e mjaftueshme e një enzime të quajtur laktazë, e cila ndihmon në tretjen e laktozës. Përveç kësaj, kushtojini vëmendje formës së karriges.

Problemet e lëkurës

Një nga simptomat që tregojnë se keni probleme me tretjen janë ndryshimet në lëkurë. Sheqeri i rafinuar dhe yndyrat e ngopura në sasi më të mëdha shkaktojnë një çekuilibër të baktereve të zorrëve që mund të shkaktojnë puçrra fytyre, rosacea, ekzemë, psoriasis dhe zbokth.

Luhatje humori

Shëndeti ynë mendor është i lidhur ngushtë me shëndetin tonë fizik. Kështu, çdo problem me tretjen mund të shkaktojë stres, depresion dhe gjendje të ngjashme mendore.

Një çekuilibër midis mikroorganizmave, ose një rritje e të ashtuquajturave baktere të këqija në zorrë, shkakton çrregullimin. Kjo ndodh sepse zorrët janë përgjegjëse për rreth 90 për qind të prodhimit të serotoninës, të ashtuquajturit hormoni i lumturisë.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi