Shumica prej nesh nuk ju pëlqen të dëgjojnë tingujt e zërit tonë – ka një shpjegim

Shumica prej nesh nuk ju pëlqen të dëgjojnë tingujt e zërit tonë. Në fakt, është aq e zakonshme sa ka një term për të: konflikt vokal. Por pse konflikti vokal është kaq i zakonshëm, ndërkohë që zërat e të tjerëve vështirë se mendohen?

Një shpjegim i zakonshëm është se për shkak se ne normalisht dëgjojmë zërin tonë kur flasim, marrim zërin që transmetohet në veshët tanë nga jashtë nëpërmjet ajrit dhe zërin që transmetohet nga brenda përmes kockave tona. Kjo përcjellje kockore e tingullit siguron frekuenca të pasura të ulëta që nuk përfshihen në tingullin vokal përmes ajrit, shkruan Guardian.

Pra, kur dëgjoni zërin tuaj të regjistruar pa këto frekuenca, ai tingëllon më i fortë – dhe ndryshe. Kryesisht, arsyetimi është se ne nuk na pëlqen sepse zëri ynë i regjistruar nuk tingëllon ashtu siç e presim.

“Fakti që tingëllojmë më lart se sa mendojmë se duhet të na bëjë të dridhura sepse nuk i përmbush pritshmëritë tona; zëri ynë luan një rol të madh në formimin e identitetit tonë dhe mendoj se askujt nuk i pëlqen të kuptojë se ju nuk jeni ai që mendoni se jeni,” shpjegoi Dr. Silke Polman, një psikologe nga Universiteti i Essex.

Megjithatë, disa studime kanë treguar se ky mund të jetë vetëm një shpjegim i pjesshëm. Për shembull, një studim i vitit 2013 u kërkoi pjesëmarrësve të vlerësonin atraktivitetin e mostrave të ndryshme të zërit të regjistruar. Kur zëri i tyre u përzie fshehurazi në ato mostra, ata i dhanë vlerësime dukshëm më të larta zërit të tyre kur nuk e njihnin atë si të tyren. Për më tepër, një shpjegim i plotë mund të gjendet në një seri studimesh të hershme të botuara vite përpara shumë raporteve që ofrojnë një shpjegim të frekuencës së zërit dhe kohëzgjatjes së pritshme.

“Kur dëgjojmë zërin tonë të izoluar, i cili më pas ndahet nga pjesa tjetër e sjelljes sonë, ne mund të kalojmë përmes një procesi automatik të vlerësimit të zërit tonë në mënyrën që bëjmë në mënyrë rutinore me zërat e njerëzve të tjerë… Unë mendoj se më pas krahasojmë përshtypjet tona për zërin me mënyrën se si njerëzit e tjerë na perceptojnë. të gjykuar nga shoqëria, gjë që i bën shumë njerëz të mërzitur ose të pakënaqur me mënyrën se si tingëllojnë, sepse përshtypjet e krijuara nuk u përshtaten tipareve shoqërore që duan të portretizojnë”, thotë Mark Pell, një neuroshkencëtar. në Universitetin McGill.

Megjithatë, nuk ka gjasa që të tjerët të befasohen në mënyrë të ngjashme nga aspekti i zërit të lartë të zërit tuaj, dhe të tjerët ndoshta nuk e gjykojnë zërin tuaj në të njëjtën mënyrë si ju. Ne nuk e kemi zakon të jemi kritikë ndaj zërave të të tjerëve, kështu që shanset janë që të jeni i vetmi person që mendon kështu për zërat tuaj.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi