Shkencëtarët printojnë folikulat e para të flokëve 3D, duke rritur shpresat për ‘kurimin’ e tullacisë

Shkencëtarët kanë printuar folikulat e para të flokëve 3D, duke rritur shpresat për një ‘kurë’ për tullacën.

Studiuesit në SHBA kanë printuar për herë të parë folikulat e flokëve 3D në indin e lëkurës së njeriut. Ky është një hap i madh përpara dhe gjithashtu një nxitje për testimin e drogës dhe shartimin e lëkurës.

dr. Pankaj Karande, profesor i asociuar i inxhinierisë kimike dhe biologjike që udhëhoqi studimin, tha: “Puna jonë është një dëshmi e konceptit që strukturat e folikulave të flokëve mund të krijohen në një mënyrë shumë të saktë dhe të riprodhueshme duke përdorur bioprintim 3D”.

Ky lloj procesi i automatizuar është i nevojshëm për të mundësuar bioprodhimin e lëkurës në të ardhmen. Rindërtimi i folikulave të flokëve duke përdorur qelizat njerëzore është një sfidë.

“Disa studime kanë treguar se nëse këto qeliza rriten në një mjedis tredimensional, ato potencialisht mund të prodhojnë folikula të reja të flokëve dhe studimi ynë bazohet në këtë punë”, shton ai.

Folikulat e flokëve ndihmojnë në ruajtjen e lagështisë, rregullojnë temperaturën e trupit dhe ruajnë qelizat staminale që ndihmojnë në shërimin e lëkurës kur lëndohet.

Një ekip në Institutin Politeknik Rensselaer në Nju Jork donte të gjente një mënyrë për të krijuar lëkurë që mban folikul duke përdorur teknikat e printimit 3D në nivel qelizor.

Ata lejuan që mostrat e lëkurës dhe qelizat e folikulit të ndaheshin dhe të shumoheshin në laborator derisa të kishin mjaftueshëm për të printuar. Çdo lloj më pas përzihet me proteina dhe materiale të tjera për të krijuar një “bio-bojë”.

Lëkura më pas shtypej, shtresë pas shtrese, me një gjilpërë shumë të imët, ndërsa u krijuan edhe kanale për depozitimin e qelizave të flokëve. Jetëgjatësia aktuale e këtyre indeve është dy deri në tre javë, e cila nuk është kohë e mjaftueshme për zhvillimin e flokëve.

Megjithatë, studiuesit shpresojnë të zgjasin këtë periudhë, duke lejuar që folikulat të piqen më tej dhe përfundimisht të rriten flokët.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi