Shkencëtarët pohojnë: Presioni i gjakut duhet të matet në të dy krahët

Presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë atak në zemër dhe goditje në tru, dy nga kushtet më vdekjeprurëse, prandaj është e rëndësishme të matet presioni i gjakut ose nga një mjek ose nga vetë.

Ndryshe nga praktika e vendosur, shkencëtarët britanikë kohët e fundit arritën në përfundimin se presioni i gjakut duhet të matet në të dy krahët.

Një studim i më shumë se 50,000 të rriturve analizoi ndryshimin midis matjeve të presionit të gjakut në njërin krah dhe të dy.

Udhëheqësi i kërkimit Dr Christopher Clark nga Universiteti i Exeter në Devon tha:

“Presioni i lartë i gjakut është një problem global dhe trajtimi i dobët mund të jetë fatal. Dështimi për të matur presionin e gjakut në të dy krahët jo vetëm që do të rezultojë në nëndiagnostikim dhe nëntrajtim të presionit të lartë të gjakut, por edhe nënvlerësim të rrezikut për miliona njerëz në mbarë botën. Është e pamundur të parashikohet se cila dorë është optimale për matjen e presionit të gjakut, sepse disa njerëz kanë presion më të lartë të gjakut në dorën e majtë në krahasim me të djathtën dhe anasjelltas”, thotë Dr Christopher Clark nga Universiteti i Exeter në Devon, i cili drejtoi studim.

Megjithëse udhëzimet ndërkombëtare këshillojnë kontrollin e presionit të gjakut në të dy krahët, kjo praktikë aktualisht nuk pranohet gjerësisht.

Vetëm rreth gjysma e mjekëve lexojnë presionin e gjakut në të dy krahët, zakonisht për shkak të kufizimeve kohore në klinika apo spitale dhe turmave të tepërta, thonë ekspertët.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi