Sekreti i suksesit: Pse kishte një rritje të madhe në vlerën e bitcoinit

Bitcoin vazhdon të rritet lart. Në kohën e shkrimit, çmimi i tij ishte rreth 40,000 dollarë amerikanë – një rritje prej rreth 77 përqind në muajin e fundit dhe 305 përqind vitin e kaluar.

Filluar për herë të parë në 2009 si një monedhë dixhitale, bitcoin u përdor dikur si para dixhitale në kufijtë e ekonomisë.

Që atëherë është bërë rrjedhë e zakonshme. Sot, përdoret ekskluzivisht si një lloj “ari dixhital”, shkruan “Science Alert”.

Në përgjigje të rrezikut të kolapsit ekonomik për shkak të kovid, qeveritë në të gjithë botën kanë përmbytur tregun global me para të krijuara nga bankat qendrore për të rritur konsumin dhe për të ndihmuar në shpëtimin e ekonomisë.

Por rritja e ofertës së parave minon vlerën e saj dhe i bën njerëzit të kërkojnë aktive rezistente ndaj inflacionit. Në këtë klimë, bitcoin është bërë një mbrojtje kundër rritjes së inflacionit dhe fitimeve të dobëta në llojet e tjera të aseteve.

Çfarë është bitcoin?

Bitcoin, kriptomonedha më e madhe në botë nga kapitalizimi i tregut, aktualisht ka një ofertë në qarkullim prej 18,590,300 bitcoin dhe një ofertë maksimale prej 21,000,000.

Ky kufizim është i koduar në mënyrë të vendosur në protokollin e bitcoin dhe nuk mund të ndryshohet. Krijon një krizë artificiale, e cila siguron që paratë dixhitale të rriten në vlerë me kalimin e kohës.

Ndërsa monedhat shtetërore si dollari australian mund të rrisin furnizimin e tyre sipas dëshirës së bankave qendrore, bitcoin ka një furnizim fiks që nuk mund të fryhet nga vendimet politike.

Bitcoin tregtohet kryesisht në shkëmbimet në internet të kriptovalutave, por gjithashtu mund të dërgohet, merret dhe ruhet në “kuleta dixhitale” në pajisje të caktuara ose aplikacione inteligjente.

Ndoshta aspekti më i rëndësishëm i rrjetit bitcoin është se ajo mbështetet në punën e kriptografëve dhe shkencëtarëve të kompjuterit për të ekzistuar si një monedhë dixhitale e bazuar në të ashtuquajturën. blockchain.

Një bllokim publik është një bazë e të dhënave “fikse”, që do të thotë se të dhënat e historisë së transaksioneve nuk mund të ndryshohen.

Monedhë dixhitale funksionale dhe e decentralizuar

Bitcoin është “e decentralizuar”. Me fjalë të tjera, ai operon përmes një rrjeti të shpërndarë P2P (peer to peer), sesa përmes një qeverie qendrore siç është një bankë qendrore.

Dhe e bën këtë përmes pjesëmarrjes së “minatorëve” të bitcoin. “Miner” është kushdo që vendos të ekzekutojë softuer për të konfirmuar transaksionet e bitcoin në blockchain. Zakonisht këta njerëz janë aktivë në tregun e kriptovalutave.

Miniera prodhon bitcoin, por fitimi i minatorëve përgjysmohet çdo katër vjet.

Kjo reduktim gradual në rrjet u kodua nga krijuesi Satoshi Nakamoto, i cili e projektoi atë në këtë mënyrë për të imituar procesin e nxjerrjes së arit të vërtetë – është më e lehtë për tu gjetur në fillim, por me kalimin e kohës bëhet më e vështirë.
Minatorët e “Bitcoin” sot fitojnë 6,25 bitcoin për secilin bllok të gërmuar dhe në vitet e mëparshme ishte 50. Kjo krijon një nxitje për përfshirjen e hershme, sepse burimet zvogëlohen me kalimin e kohës.

Për shkak të kësaj, çmimet pritet të rriten në mënyrë që të plotësojnë kërkesën. Por meqenëse mungesa dihet paraprakisht në të ardhmen (parashikohet në interval katër-vjeçar), përgjysmimi i ngjarjeve tashmë ka një çmim.

Prandaj, kërcimet e mëdha dhe rënia e çmimeve zakonisht pasqyrojnë ndryshimin e kushteve të kërkesës, të tilla si një numër në rritje i investitorëve të rinj institucionalë. Gjithnjë e më shumë kompani publike tani po investojnë në bitcoins.

Pse është i rëndësishëm bitcoin?

Ka disa shpjegime të mundshme pse kaq shumë njerëz tani e konsiderojnë bitcoin të rëndësishëm.

Eshtë një mjet “i sigurt”
Përballë pasigurisë globale, blerja e bitcoin është një mënyrë që njerëzit të diversifikojnë pasuritë e tyre. Vlera e saj e tregut mund të krahasohet me pasuritë e tjera të vlefshme të nevojshme në kohë telashe: ari.

Në mes të një pandemie globale, një zgjedhje jokonvencionale të presidentit amerikan dhe një zhvendosje në fokusin e fuqisë gjeopolitike, është e mundur që më shumë njerëz të shohin arin dhe bitcoin si një alternativë më të mirë ndaj dollarëve.

Ajo shoqërohet me ideologji të orientuara drejt privatësisë

Bitcoin (dhe kriptovalutat në përgjithësi) nuk është neutral politikisht dhe ideologjikisht. Ai lindi në epokën e internetit midis njerëzve që shqetësoheshin seriozisht për privatësinë.

Origjina intelektuale dhe ideologjike e bitcoin është në lëvizjen “cyberpunk” të viteve 1990 dhe fillim të viteve 2000.

Të dhënat e forumit në internet tregojnë se ajo ishte mbështetur si një monedhë dixhitale anonime që lejonte njerëzit të bashkëvepronin në internet pa u monitoruar nga qeveritë ose korporatat, duke ofruar një alternativë për këdo që nuk i beson sistemit federal bankar qendror.
Ndoshta rritja e dukshme e mbikëqyrjes dixhitale në përgjigje të pandemisë ka nxitur më tej frikën rreth privatësisë dhe sigurisë në internet – duke ringjallur interesin publik për potencialin e bitcoin.

Pse lulëzon bitcoin?

Rritja e fundit e vlerës së bitcoin vjen në një kombinim të tre faktorëve: ideologjia, gjendja shpirtërore dhe shpresa.

Por ndërsa këta janë faktorë që ndryshojnë, kjo nuk diskrediton rëndësinë e ekonomisë dixhitale, interesin për një teknologji të pjekjes dhe ndikimin e investitorëve institucionalë në kriptovaluta, përfshirë bitcoin.

Bitcoin është në një trend rritës në treg, i njohur gjithashtu si territori i “tregut të demave”.

Isshtë krijuar për të rritur vlerën me kalimin e kohës përmes rregullave që Nakamoto ka shkruar në kodin e saj të softuerit – të cilin mbrojtësit më të sinqertë të bitcoin, të njohur më mirë si “maksimalistët”, e mbrojnë me forcë.

Një vizion për një të ardhme të re

Nga një kornizë më e gjerë referimi, kriptovalutat e decentralizuara lejojnë mënyra të reja të koordinimit pa nevojën e një arbitri qendror.

Dhe rrjetet e decentralizuara të bazuara në bllok, nuk sigurojnë vetëm para dixhitale. Ngjashëm me aplikacionet e zakonshme për smartphone, zhvilluesit e programeve kompjuterikë në të gjithë botën po ndërtojnë aplikacione të decentralizuara.

Ata prezantuan kriptovaluta të tjera, të tilla si ethereum, të cilat janë gjithashtu platforma të hapura për publikun.

Aplikime të tjera përfshijnë mjete të decentralizuara financiare për parashikimin e tregut, huazimin e kriptomonedhave, investimet dhe investimet masive.
Eksperimenti i guximshëm i Nakamoto në monedhën dixhitale funksionon siç është menduar. Dhe ajo që me të vërtetë meriton vëmendje tani është ajo që do të thotë kjo për të ardhmen tonë dixhitale, fizike dhe sociale.

Kategoritë
Ekonomi