Rregulla të reja trafiku për të gjithë shoferët në BE, ja çfarë po ndryshon

Si pjesë e paketës legjislative për sigurinë rrugore, Komisioni Evropian propozoi futjen e një patentë shoferi të vetëm dixhital në BE dhe rregulla të reja që do të lehtësojnë mbledhjen e gjobave të trafikut të kryera në një shtet tjetër anëtar, si dhe heqjen e patentës së shoferit. . Ne kemi kontrolluar se çfarë po ndryshon për shoferët.

Evropa duhet të ketë patentën e parë dixhitale të shoferit në botë. E gjithë kjo për shkak të procesit të dixhitalizimit, por edhe një bazë të dhënash unike që do të ndihmonte policinë.

“Patentat tuaja të drejtimit do të jenë në telefonat tuaj ose në pajisje të tjera dixhitale, megjithëse ju do të jeni në gjendje të kërkoni një leje drejtimi fizik nëse dëshironi”, tha Adina Valean, komisionerja e transportit e Komisionit Evropian.

Brezi i ri mund të kalonte në një periudhë prove pasi të kalonte testin e shoferit. Një rregull i tolerancës zero për alkoolin do të futet gjithashtu, sepse edhe pse statistikat janë përmirësuar në Kroaci, në Evropë shoferët nën moshën 30 vjeç janë ende të përfshirë në dy nga pesë aksidente fatale.

“Unë nuk mendoj se diçka në veçanti do të ndryshojë. Do të duket njësoj si më parë, vetëm se nuk do të lejohen të ngasin makinën nën ndikimin e alkoolit dhe do të duhet të respektojnë të njëjtën shpejtësi si më parë, nuk mendoj se do të ketë ndonjë ndryshim të madh për të rinjtë. shoferët janë të shqetësuar”, Krunoslav Antonić, instruktor i vozitjes së kategorisë A dhe B.

Megjithatë, sipas propozimit të ri, rregullat për gjobat do të ndryshojnë për të gjithë drejtuesit e mjeteve. Policia brenda BE-së mund të shohë bazat e të dhënave të shoferëve në çdo shtet anëtar.

Deri më tani, e gjithë policia në Bashkimin Evropian ka qenë në gjendje të shohë nëse jeni gjobitur për shpejtësi ose ngarje nën ndikimin e alkoolit, dhe Komisioni Evropian tani po planifikon ta zgjerojë këtë.”

Kështu, përveç shkeljeve të sipërpërmendura, çdo oficer policie mund të shohë edhe nëse ju bëni një nga këto:

1. mosmbajtja e distancës së mjaftueshme ndërmjet mjeteve

2. parakalim i rrezikshëm

3. parkim i rrezikshëm

4. kalimi mbi një ose më shumë vija të forta

5. vozitje në drejtim të gabuar

6. mosrespektimi i rregullave për lirimin e korridoreve

Ndryshime vijnë edhe për heqjen e patentës së shoferit. Nëse kryeni një shkelje të rëndë trafiku kudo në Evropë, mund të humbisni patentën e shoferit dhe nuk do të mund ta merrni më atë në shtëpi ose në ndonjë shtet anëtar.

“Për shembull, kur policia gjermane konstaton një vepër të caktuar dhe autorin, dhe ai person nuk është i disponueshëm, do të përdorë të dhëna të caktuara përmes bashkëpunimit me policinë e vendit tonë dhe në atë mënyrë, me autoritetin natyror për të përdorur të dhënat. dhe të marrë masa të caktuara, d.m.th. të shqiptojë sanksion dhe, nëse është e nevojshme, të konfiskojë patentë shoferin”, tha Sinan Alispahiq, ndihmës sekretar i përgjithshëm i HAK-së.

Ekspertët pajtohen – nuk do të duhet të presim gjatë për zbatimin. Evropa i ka vendosur vetes një detyrë të madhe, deri në vitin 2025, nuk duhet të ketë më vdekje në rrugë.

 

Kategoritë
BotaLajme