Rakiq: Shpresoj se Bashkimi Evropian do t’a mundësojë që referendumi të mbahet në Kosovë

Kryetari i Listës Serbe, Goran Rakiq, ka deklaruar se ende shpreson dhe ka besim në Bashkimin Evropian se do të mundësojë që të dielën në territorin e Kosovës të mbahet referendum për ndryshimet e Kushtetutës së Serbisë në fushën e drejtësisë.

“Nuk mund të them me siguri nëse BE-ja do t’i përmbushë detyrimet e saj, sepse kjo nuk na shqetëson më ne si njerëz që do të votojmë në atë referendum, kjo është çështje e rrugës për t’u anëtarësuar në BE,” u tha Rakiq gazetarëve para Kryesia pas takimit me presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiq.

Sipas Rakiqit, referendumi për ndryshimet kushtetuese në fushën e drejtësisë është kërkuar nga Serbia nga BE-ja dhe është i rëndësishëm për integrimin e mëtejshëm evropian të Serbisë, prandaj lëvizjet e Prishtinës i ka vlerësuar si “moslejimin e Serbisë për të shkuar në BE”.

“Kërkojmë nga BE-ja që nga fjalët të kalojnë në vepra, kanë folur shumë, kanë premtuar shumë, ne i kemi besuar, sidomos ne serbët e veriut të Kosovës sepse kemi shkuar në zgjedhje në vitin 2013 duke besuar në një të ardhme më të mirë dhe se Rruga evropiane.” “Të dielën BE-ja, gjegjësisht EULEX-i do të tregojë fytyrën e saj të vërtetë – a janë në favor që Serbia t’i bashkohet asaj rruge evropiane apo është thjesht një histori boshe”, tha Rakiq.

Ai theksoi se serbët nuk janë qytetarë të dorës së dytë në Kosovë dhe se duan t’i kenë “të gjitha të drejtat elementare siç i kanë shqiptarët”.

“Ne nuk po kërkojmë asgjë më shumë se rregullat që kanë shqiptarët. Zgjedhjet le të mbahen si më parë, me ndërmjetësimin e EULEX-it dhe OSBE-së ata ishin ndërmjetës dhe tani u bëjmë thirrje që të përfshihen në të gjitha këto dhe votime të hapura. stacionet të dielën”, tha Rakiq.

Ai përkujtoi se ambasadorët e shteteve të Quinte-së në Kosovë më herët kishin deklaruar se qëndrimi i tyre ishte që referendumi të mbahet edhe në Kosovë.

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka bërë të ditur më herët se serbët në Kosovë me shtetësi të dyfishtë mund të votojnë në referendumin e ardhshëm vetëm me postë ose në Zyrën për Ndërlidhje të Serbisë me Kosovën në Prishtinë. /Gazeta e Re

Kategoritë
LajmeRajoni