Pesë shenja paralajmëruese të një goditjeje fatale që ndodhin 90 ditë më parë

Nëse përjetoni simptoma të papritura të ngjashme me goditjen në tru që zhduken po aq shpejt, është e rëndësishme të mos i hidhni poshtë, paralajmërojnë mjekët.

Mund të mos shqetësoheni nëse krahu juaj ndihet i mpirë ose i dobët për vetëm disa minuta ose nëse fjalimi juaj bëhet përkohësisht i paqartë.

Megjithatë, mjekët theksuan se simptomat e ngjashme me goditjen në tru që zhduken shpejt pasi i përjetoni nuk janë diçka për t’u hedhur poshtë, thjesht sepse ato nuk lënë dëme të qëndrueshme.

Këto shenja paralajmëruese mund të jenë ajo që quhet një atak ishemik kalimtar (TIA) – i quajtur gjithashtu një ‘insult mini’ ose ‘goditje paralajmëruese’.

Simptomat e tij janë të ngjashme me ato që do të konsideroheshin si goditje në tru.

“I vetmi ndryshim është se ato nuk çojnë në dëmtime të përhershme neurologjike,” thotë Dr. Ahmed Itrat, drejtor i mjekësisë për goditje në tru në Cleveland Clinic Akron General.

Bilanci – një person mund të ketë ndryshime në ekuilibër ose humbje të ekuilibrit.

Vizioni – ndryshimet në shikim, të tilla si mjegullimi, humbja e shikimit ose shikimi i dyfishtë janë diçka për t’u kujdesur.

Fytyra – fytyra mund të jetë ulur në njërën anë, personi mund të mos jetë në gjendje të buzëqeshë ose mund t’i ketë rënë goja ose syri.

Krahët – personi mund të mos jetë në gjendje t’i ngrejë të dy krahët dhe t’i mbajë lart për shkak të dobësisë ose ngurtësimit në njërin krah.

Fjalimi – fjalimi i tyre mund të jetë i paqartë ose i paqartë, ose personi mund të mos jetë në gjendje të flasë fare, pavarësisht se duket zgjuar; ata gjithashtu mund të kenë vështirësi të kuptojnë atë që po thoni.

Nëse vëreni ndonjë nga këto simptoma, telefononi një ambulancë ose vizitoni menjëherë mjekun tuaj. Ju mund të përjetoni një përzierje të këtyre simptomave ose vetëm një, kështu që është e rëndësishme të mos prisni që të shfaqen më shumë se një shenjë.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi