Përbërja e re e përkohshme e Parlamentit të BE-së

Nga zgjedhjet e fundit të Parlamentit Evropian kanë fituar vende 720 anëtarë nga 27 vende të ndryshme.

Secili prej këtyre vendeve dërgon eurodeputetë që shpesh janë nga një numër partish të ndryshme, të cilët ata grupohen në aleanca të ndryshme dhe japin një pamje më të qartë të përbërjes politike të parlamentit.

Ndërsa rezultatet janë finalizuar, në vijim gjeni një renditje të përbërjes së përkohshme të Parlamentit Evropian, shkruan skynews, përcjell Telegrafi.

EPP – Partia Popullore Evropiane: Qendra e djathtë, mbron NATO-n, tregun e përbashkët evropian, mbrojtjen dhe goditjen e migracionit. Kandidatja kryesore e saj është presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen.

S&D – Aleanca Progresive e Socialistëve dhe Demokratëve: Qendra e majtë, mbron energjinë e përballueshme, barazinë sociale dhe mjedisore, luftën kundër mashtrimit tatimor, hendekun gjinor të pagave dhe është në favor të zgjerimit të BE-së dhe rritjes së mbrojtjes.

Rinovoni Evropën: Mbështet zgjerimin e aftësive mbrojtëse, zgjerimin dhe integrimin e BE-së, tregtinë e lirë, tregun e vetëm, liritë individuale dhe efikasitetin financiar.

ECR – Grupi i Konservatorëve dhe Reformistëve Evropianë: Krahu i djathtë euroskeptik avokon për ruajtjen e identitetit kombëtar, ruajtjen e kontrollit të shtetit anëtar mbi mbrojtjen dhe masat më të rrepta të sigurisë kufitare.

ID – Grupi i Identitetit dhe Demokracisë: E djathta për kthimin e pushtetit te shtetet anëtare.

Të Gjelbrit: Krahu i majtë, i fokusuar në ndryshimin e klimës dhe drejtësinë sociale. Mbështet strehimin e përballueshëm, të drejtat e abortit dhe taksat më të ulëta për njerëzit e klasës së mesme.

E majta: mbron të drejtat për klimën, të drejtat e punës dhe të drejtat e njeriut. I bën thirrje BE-së që të veprojë si një paqebërës në Ukrainë dhe Izrael. Kundërshton zgjerimin e NATO-s.

NI u referohet atyre anëtarëve që nuk ishin rreshtuar në parlamentin e kaluar dhe mbeten të tillë, ndërsa të tjerët janë anëtarë të sapozgjedhur. /Telegrafi/

Kategoritë
LajmeLajmet KryesoreVendi