Mjekët zbuluan se cilat dy simptoma i vërejnë për herë të parë te njerëzit me mëlçi të dhjamosur

Duke qenë se mëlçia është organi më i madh i brendshëm në trupin tonë, ajo ka shumë role që ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të të gjithë organizmit. Megjithatë, ajo është e ndjeshme ndaj lëndimeve dhe komplikimeve, dhe një nga problemet më të mëdha shëndetësore që lidhen me mëlçinë është e ashtuquajtura sëmundje e mëlçisë yndyrore.

Siç raportohet nga Eat This, sëmundja e mëlçisë yndyrore ndodh kur yndyra e tepërt grumbullohet në mëlçi. Kjo mund të ndodhë për disa arsye, një nga më kryesoret është konsumimi i tepërt i alkoolit, i cili çon në cirrozë. Përveç alkoolit, mëlçia e yndyrshme mund të shkaktohet nga faktorë të tjerë si obeziteti, diabeti i tipit 2, rezistenca ndaj insulinës, nivelet e larta të yndyrës (triglicerideve) në gjak, sindroma metabolike, gjenetika, disa medikamente, shtatzënia.

Çelësi për parandalimin e sëmundjes së mëlçisë yndyrore është diagnostikimi i hershëm. Nëse sëmundja nuk zbulohet në kohë ose nuk trajtohet kur shfaqen simptomat e para, ajo mund të zhvillohet në një fazë të avancuar që ka pasoja të rënda. Domethënë, mjekët paralajmërojnë se grumbullimi i vazhdueshëm i yndyrës mund të çojë në inflamacion të organeve, gjë që tregon një problem tjetër shëndetësor të quajtur steatohepatiti joalkoolik ose NASH.

Ndodh te pacientët joalkoolikë dhe shkakton dëmtime serioze të mëlçisë. Hulumtimet tregojnë se më së shpeshti shfaqet tek gratë e moshës së mesme, shumë prej të cilave janë obeze ose kanë sheqer të lartë në gjak. Por edhe meshkujt nuk janë të imunizuar nga kjo sëmundje.

Dy simptomat më të hershme që tregojnë mëlçinë e yndyrshme

Steatohepatiti joalkoolik ose NASH i referohet inflamacionit të mëlçisë të shkaktuar nga qelizat e tepërta të yndyrës në mëlçi, dhe inflamacioni kronik shkakton dëmtim progresiv të mëlçisë ose cirrozë. Sipas hulumtimeve më të fundit, pacientët me dëmtim të konsiderueshëm të mëlçisë më së shpeshti i kanë raportuar këto dy simptoma – ënjtjen e këmbëve dhe akumulimin e lëngjeve në stomak.

Kjo, shpjegojnë ekspertët, ndodh për shkak të rritjes së presionit në venat që bartin gjakun nëpër mëlçi. Rritja e presionit në vena shkakton grumbullimin e lëngjeve në trup, duke përfshirë këmbët, kyçet dhe barkun. Kur presioni në venë porta rritet, ajo mund të këputet, duke çuar në gjakderdhje të brendshme.

Mjekët paralajmërojnë se përveç ënjtjes së këmbëve dhe akumulimit të lëngjeve në stomak, ka edhe disa simptoma të tjera që tregojnë për mëlçi të dhjamosur. Këto përfshijnë gjak në jashtëqitje, të vjella, verdhëz, kruajtje të lëkurës, humbje të papritur të peshës, ndryshime në oreks dhe lodhje./Gazetaere

Kategoritë
FamiljeShëndetësi