Ministri gjerman i Financave: Ne nuk jemi sëmurë i Evropës, por thjesht jemi lodhur

Ministri gjerman i Financave, Christian Lindner, foli në Forumin Ekonomik Botëror (WEF) në Davos të Zvicrës për ekonominë e vendit të tij, prandaj ky vend quhet “i sëmuri i Evropës”.

Ai nuk mendon se vendi është “i sëmurë nga Evropa” dhe vuri në dukje se deri vonë po kalonte një periudhë shumë të suksesshme.

“Pas një periudhe shumë të suksesshme nga viti 2012 deri në këtë vit krize, Gjermania është si një njeri i lodhur pas një nate të shkurtër”, tha ai.

Vitin e kaluar, Gjermania përsëri filloi ta quante veten “të sëmurët e Evropës”. Arsyeja për këtë është se ekonomia e saj u tkurr me 0.3 për qind, e ndikuar nga çmimet e larta të energjisë, inflacioni i lartë dhe normat e larta të interesit. Prodhimi në këtë vend u ul me dy për qind vitin e kaluar.

“Sick of Europe” është një frazë që u përdor për herë të parë në vitin 1998, kur Gjermania e bashkuar po përballej edhe me sfida ekonomike. Ministri Lindner beson se pritshmëria për një normë të ulët të rritjes ekonomike është një thirrje zgjimi.

Dhe tani kemi kafe të mirë, që do të thotë reforma strukturore, kështu që do të vazhdojmë me suksese ekonomike”, shton ai.

Ai theksoi si një sfidë të madhe zgjidhjen e borxhit dhe deficitit gjerman. Ai pretendon se ishte i vetmi në qeveri që ishte i përkushtuar për këtë zgjidhje dhe se arriti të zgjidhte çështjen e borxhit, raporton CNBC.

Kategoritë
BotaEkonomiLajme