Mashtrim miliona dollarësh në Kroaci: Gjithnjë e më shumë njerëz po raportojnë në polici

Kompania Rijeka BitLucky, e cila merrej me tregtimin e kriptomonedhave, dyshohet se ka dëmtuar të paktën 700 klientë të saj për 70 milionë euro, raporton Jutarnji list.

Sipas avokatit të Splitit, Ivan Çizmiç, qindra klientë të kompanisë BitLucky kanë dalë deri më tani të cilët nuk mund t’i marrin paratë e tyre dhe sipas të gjithave, paratë e tyre kanë përfunduar në shkëmbime të centralizuara, shkëmbime të mëdha globale të kriptovalutave, siç është Binance.

“Gjurma e parave ka humbur aty, por mund të bëhet mjekësia ligjore dhe të zbulohet. Është e rëndësishme që tani të informohet Binance për rastin dhe të kërkohet nga ata informacione zyrtare, të cilat do ta bëjnë nëse ka dyshime të arsyeshme. Pas kësaj, do mund të konstatohet nëse ka elemente të veprës penale”, tha Çizmiq për Jutarnji list.

Dje u shfaq informacioni se një kompani kryesisht e panjohur nga Rijeka, BitLucky, e cila merret me tregtimin dhe investimin në kriptovaluta, kishte kryer “mashtrimin më të madh të kriptove në Kroaci”.

Disa bashkëbisedues për Jutarnji konfirmuan se drejtori 30-vjeçar i kompanisë BitLucky, Luka Burazer, një fytyrë e njohur e komunitetit vendas të kriptove, është zhdukur me disa dhjetëra milionë euro investitorë, që dyshohet se është fshehur në një të panjohur. vendndodhjen, i ka fikur celularët dhe rrjetet sociale dhe se ai dhe bashkëpunëtorët e tij nuk mund të kontaktohen.

Investitorët në BitLucky humbën midis 40 dhe 70 milionë euro në kriptovaluta. Sipas dokumenteve në dispozicion, investimet në BitLucky varionin nga 15,000 HRK (rreth 2,000 euro) në 500,000 HRK (66,000 euro) me një kontratë njëvjeçare. Kompania i investoi më tej këto fonde në kriptovaluta dhe investitorëve iu premtua një fitim mujor prej 5 deri në 25 përqind.

Në mesin e të dëmtuarve, identiteti i të cilëve nuk dihet për publikun, ishin ata që kanë investuar nga 150 mijë deri në 700 mijë euro në kompaninë e Burazer.

Të dëmtuarit kanë njoftuar policinë për gjithçka dhe disa kanë angazhuar avokatë privatisht. Departamenti i Policisë Primorsko-Goranska konfirmoi për Jutarnji se një numër i caktuar i qytetarëve i kanë kontaktuar për këtë rast, se ata ende janë duke mbledhur informacione, por nuk është e qartë se si do ta trajtojnë rastin duke pasur parasysh se shumica e institucioneve kroate nuk e njohin atë kriptovaluta “. kanë vlerë”.

Hrvoje Prpić, një investitor dhe kripto-investitor, shprehu mendimin e tij në Facebook, duke sugjeruar mundësinë që ky të jetë një mashtrim i qëllimshëm i njohur si një skemë Ponzi. Një skemë Ponzi është një mashtrim investimi në të cilin një sipërmarrës premton fitime të larta, por në fakt paguan fitimet e një klienti duke përdorur rolet e të tjerëve.

Kategoritë
Ekonomi