Ky lloj kanceri është në rritje tek të rinjtë, shkencëtarët nuk e dinë pse

Lloji vdekjeprurës i kancerit është në rritje në mesin e të rriturve të rinj në Kanada dhe Shtetet e Bashkuara, sipas të dhënave të reja nga Shoqata Amerikane e Kancerit. Shkalla e kancerit të zorrës së trashë në pacientët nën moshën 50 vjeç u rrit me dy për qind midis 2011 dhe 2019, por mjekët ende nuk e dinë arsyen e saktë.

“Ne e dimë se normat e këtij lloji të kancerit po rriten tek të rinjtë,” tha Rebecca Siegal, autorja kryesore e studimit të ri mbi kancerin kolorektal nga Shoqata Amerikane e Kancerit, sipas Msn.

Situata është alarmante

“Është shqetësuese të shohësh se sa shpejt popullata e pacientëve me kancer po bëhet më e re, pavarësisht rënies së popullsisë së përgjithshme,” vazhdoi Siegal.

“Tendenca drejt sëmundjeve të avancuara te njerëzit e të gjitha moshave është gjithashtu befasuese”, shtoi studiuesi i Shoqatës Amerikane të Kancerit. Por mjekët në Kanada kanë vënë re gjithashtu një prirje të ngjashme në rritjen e kancerit të zorrës së trashë te kanadezët, sipas Lauren Pelley të CBC News.

Rritje në të dy gjinitë

Një studim i vitit 2019 i shkallës së kancerit kolorektal midis të rriturve kanadezë zbuloi se sëmundja është në rritje në të dy gjinitë, me shkallën e diagnozës pak më të lartë tek gratë.

“Incidenca e kancerit të zorrës së trashë te të rriturit e rinj u rrit nga viti 2006 në 2015 tek meshkujt me një ndryshim në përqindje vjetore prej 3,47% dhe nga viti 2010 në 2015 tek femrat me një ndryshim në përqindje vjetore prej 4,45%,” shkruajnë autorët e studimit. Në maj, Shoqata Kanadeze e Kancerit priste që kanceri kolorektal të ishte kanceri i katërt më i shpeshtë i diagnostikuar në mesin e kanadezëve në vitin 2022.

Shkaku i dytë kryesor i vdekjes nga kanceri tek meshkujt dhe i treti tek femrat

“Është shkaku i dytë kryesor i vdekjes nga kanceri te meshkujt dhe shkaku i tretë kryesor i vdekjes nga kanceri tek femrat”, shkroi Shoqata Kanadeze e Kancerit në faqen e saj të internetit.

Nga 24,300 kanadezë të diagnostikuar me kancer të zorrës së trashë në 2022, Shoqata Kanadeze e Kancerit thotë se 9,400 do të vdesin nga kjo sëmundje. Ajo që është më shqetësuese në lidhje me të gjitha këto të dhëna të reja është se mjekët duket se nuk e dinë pse normat midis të rriturve të rinj janë në rritje në Kanada dhe Shtetet e Bashkuara.

Çfarë mund ta përkeqësojë kancerin kolorektal?

Ushqimi jo i shëndetshëm, mungesa e aktivitetit fizik, si dhe pirja e duhanit dhe konsumimi i alkoolit, mund të jenë disa nga arsyet pse mjekët po shohin gjithnjë e më shumë njerëz të rinj me kancer kolorektal, sipas Elizabeth Holmes nga Shoqata Kanadeze e Kancerit. Qëndrimi i shëndetshëm është mënyra më e mirë për të shmangur kancerin kolorektal, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Ju mund të zvogëloni rrezikun tuaj duke “rritur aktivitetin fizik, duke mbajtur një peshë të shëndetshme, duke kufizuar konsumimin e alkoolit dhe duke shmangur duhanin”.

Testohuni herët

Zbulimi i hershëm i kancerit kolorektal është gjithashtu shumë i rëndësishëm. “Skriningu i kancerit kolorektal mund të gjejë polipe parakanceroze në mënyrë që ato të hiqen përpara se të shndërrohen në kancer”, shkruan Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në faqen e saj të internetit.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi