Ja pse disa njerëz nuk kanë pasur kurrë Covid-19

Kanë kaluar më shumë se tre vjet që kur Covid-19 filloi të përhapet në të gjithë botën. Që atëherë, ky virus ka infektuar miliona njerëz në mbarë botën.

Ju ndoshta e keni pasur atë të paktën një herë, nëse jo më shumë, dhe po kështu pothuajse të gjithë që njihni. Ndërsa shtamet e reja zhvillohen, ka gjithnjë e më pak njerëz që nuk janë infektuar kurrë me Covid, raporton ScienceAlert.

Por edhe nëse marrim parasysh ata që e kanë pasur dhe nuk janë diagnostikuar, ka ende njerëz që kanë arritur ta shmangin plotësisht virusin deri më tani.

A ishin të imunizuar këta njerëz? A kishin ata një mutacion gjenetik të dobishëm? A i shmangën ata thjesht njerëzit dhe vazhduan të merrnin masa paraprake? Apo ishin thjesht me fat, kështu që koha e tyre do të vijë në mënyrë të pashmangshme? Fatkeqësisht, ende nuk mund të përcaktohet me siguri pse disa njerëz arritën të shmangnin Covid-in për kaq gjatë. Shkenca kërkon kohë.

Megjithatë, disa kërkime trajtojnë në mënyrë specifike pyetjen nëse një element gjenetik ndihmon në shpjegimin pse disa njerëz nuk kanë pasur kurrë korona.

A është sekreti i imunitetit te gjenet?

Përpjekja Gjenetike Njerëzore Covid, e udhëhequr nga studiues amerikanë, mblodhi së bashku njerëz që dihej se ishin ekspozuar ndaj virusit, por që nuk e kishin atë vetë. Kjo përfshin, për shembull, punonjësit e kujdesit shëndetësor ose njerëzit që jetonin në një familje me një rast të konfirmuar me korona.

Shkencëtarët do të ekzaminojnë ADN-në e tyre dhe do të kërkojnë mutacione të pazakonta që mund të shpjegojnë rezistencën e tyre të dukshme ndaj infeksionit SARS-CoV-2. Mund të jetë një mutacion në receptorët e qelizave ose enzimat e nevojshme që virusi të hyjë në qelizat tona, ose ndoshta një mutacion në një gjen të përfshirë në përgjigjen imune ndaj infeksionit.

Studimet që përpiqen të zbulojnë anomali në ADN-në tonë, të quajtura studime të asociimit të gjenomit, kanë qenë tashmë në gjendje të identifikojnë mutacione gjenetike që i bëjnë disa njerëz rezistent ndaj infeksioneve të tjera si HIV dhe norovirus. Nëse mund të identifikojmë arsyet pse njerëzit janë imun ndaj një virusi të caktuar, atëherë, teorikisht, kjo njohuri mund të përdoret për të parandaluar infeksionin.

Edhe pse do të kalojë pak kohë përpara se të marrim përgjigje nga këto studime, shkencëtarët besojnë se ekziston një grup i vogël njerëzish që janë natyrshëm imun ndaj SARS-CoV-2 falë gjeneve të tyre.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi