India ndaloi eksportin e orizit të bardhë, për shkak të rritjes së çmimeve të ushqimeve, inflacionit të lartë dhe frikës nga mungesa e orizit

Muajin e kaluar, tre ditë pasi Rusia u tërhoq nga Traktati i Kokrrave të Detit të Zi, India vendosi një ndalim për eksportet e orizit të bardhë më 20 korrik. India kishte ndaluar më parë eksportin e orizit të thyer në shtator të vitit të kaluar dhe kjo masë është ende në fuqi.

India vendosi një ndalim eksporti për shkak të rritjes së çmimeve të ushqimeve, inflacionit të lartë dhe frikës nga mungesa e orizit.

India, eksportuesi më i madh në botë i orizit, përbënte gati 40 për qind të tregtisë globale të orizit në vitin 2022. Ajo eksportoi 22 milionë tonë oriz me vlerë 9.66 miliardë dollarë në 140 vende.

India vazhdon të eksportojë oriz basmati, duke përmbushur detyrimet e saj ndërkombëtare, por çmimet globale të orizit janë rritur 15-25 për qind që nga ndalimi i eksportit.

Më të prekurit janë të varfërit në vende si Bangladeshi dhe Nepali, të cilët varen nga orizi i bardhë indian, dhe ato në vendet afrikane si Benini, Senegali, Togo dhe Mali, të cilat importojnë oriz të thyer.

Ekziston frika se Tajlanda, Vietnami dhe Pakistani mund të ndjekin Indinë dhe të vendosin një ndalim të ngjashëm.

Me rritjen e çmimeve globale në vazhdën e agresionit të Rusisë kundër Ukrainës, rendimentet e orizit janë rritur me më shumë se 10 për qind në Indi vitin e kaluar.

Ndalimi i fundit i eksportit, thonë ata, u prezantua si një masë paraprake në rast se El Nino i parashikuar prek të korrat.

Kjo rritje e çmimeve dhe mungesa e drithërave, thonë ekspertët, nuk ka gjasa të ndikojë drejtpërdrejt në çmimet e ushqimeve në tregun e zhvilluar ku orizi basmati përbën 80 për qind të konsumit.

Çmimet e orizit në Vietnam raportohet se janë më të lartat në 15 vitet e fundit dhe çmimet e orizit në Nepal janë rritur 16 për qind që kur India shpalli ndalimin e eksporteve.

Kategoritë
Ekonomi