Dielli Artificial në zemër të Evropës: Eshtë bërë nga fuqitë e mëdha dhe mund të ndryshojë historinë (Video)

Dielli artificial, një reaktor bërthamor i shkrirjes, do të bëhet në zemër të Evropës, në rajonin jugor francez të Provence. Isshtë bërë nga fuqitë më të mëdha në botë, Shtetet e Bashkuara, Rusia, Kina, Bashkimi Evropian, Japonia, India dhe Koreja e Jugut. Instalimi i tij ka filluar dhe kur të fillojë të punojë në 2025, mund të ndryshojë historinë.

Projekti Ndërkombëtar Thermonuklear Eksperimental Eksperimental (ITER) do të kushtojë 25 miliardë dollarë. Disa nga pjesët kryesore të tij janë përfunduar kohët e fundit dhe qëllimi është të fillojmë punën eksperimentale në pesë vjet.

Megjithëse shumë do të thoshin se ky është një eksperiment shumë i shtrenjtë, ai mund të ndryshojë historinë botërore, shkruan “Scientific American”. Nëse reaktori arrin qëllimin e tij kryesor, për të krijuar më shumë energji nga bashkimi bërthamor sesa konsumon, bota mund të hyjë plotësisht një mënyrë tjetër e jetës.

Shkrirja bërthamore, një proces që zhvillohet në Diell dhe në të cilin krijohet energjia duke shkrirë dy atome në një, do të ishte një burim i pakufizuar energjie, i cili do të merrej pa ndotjen e mjedisit dhe mbetjet radioaktive.

Sfida e madhe është se si të bësh një yll miniaturë brenda një termocentrali dhe më pas ta kontrollosh atë për shkak të kushteve ekstreme në të cilat bëhet shkrirja bërthamore.

Zemra e eksperimentit është një cilindër 23,000 ton në të cilin magnet superpërcjellës duhet të mbajnë një temperaturë plazme prej 150 milion gradë Celsius aq kohë sa të arrihet shkrirja. Nuk është vetëm një detyrë e vështirë në fushën e fizikës, por edhe në fushën e ndërtimit – pjesët janë bërë në të gjithë botën dhe janë bashkuar në Francë si një enigmë që duhet të funksionojë.

Termocentrali duhet të fillojë të funksionojë në pesë vjet dhe të arrijë energjinë e plotë në 2035. Nëse eksperimenti do të ketë sukses, njerëzimi mund të heqë qafe naftë, qymyr, termocentrale bërthamore, të gjitha me prodhimin e energjisë që nuk ka pasoja negative për mjedisin, thotë ai. Bernard Bigo, Drejtor i ITER.

ITER do të jetë një nga vendet më të ngrohta dhe njëkohësisht më të ftohtat në hapësirë. Në atë fabrikë, plazma do të arrijë një temperaturë prej 150 milion gradë Celsius, ndërsa magnet që e kontrollojnë atë do të ftohen në -269 gradë. Ata do të ndahen nga një “perde” çeliku e veshur me berilium.

Makina e njohur si tokamak, pa të cilën nuk mund të ketë bashkim dhe që në të vërtetë është një reaktor bashkimi, do të jetë më e madhja në botë dhe instalimi i saj tashmë ka filluar. Wasshtë bërë sipas një ideje të zhvilluar nga fizikantët sovjetikë në fund të viteve 1950.

Termocentrali duhet të prodhojë 500 megavat energji nga 50 megavat të investuar për ngrohje, sipas planeve. Energjia nuk do të shndërrohet në energji elektrike, siç bëjnë normalisht termocentralet, por detyra e saj është të shqyrtojë mundësinë e aplikimit të shkrirjes në prodhimin e energjisë, pasi problemi më i madh deri më tani ka qenë se harxhohet më shumë energji sesa prodhohet. Gjithashtu, ITER duhet të tregojë se procesi i shkrirjes është i sigurt.

Kategoritë
BotaLajmeTë ndryshmeTeknologji