Çfarë sjell hyrja e Kroacisë në Shengen për qytetarët e Serbisë, Bosnjë-Hercegovinës dhe Malit të Zi?

Nga 1 janari 2023, kur Kroacia bëhet anëtare e zonës Shengen, nuk priten ndryshime të mëdha në pikat kufitare me Serbinë, Bosnjë-Hercegovinën dhe Malin e Zi, por do të ketë disa ndryshime sa i përket qëndrimit të qytetarëve të atyre. vendeve, u tha sot agjencisë Beta në Ministrinë e Punëve të Brendshme kroate. Nga ana tjetër, me hyrjen e Kroacisë në zonën më të madhe pa kufij në botë, kontrollet kufitare do të hiqen në të gjitha pikat kufitare tokësore ndërmjet Kroacisë dhe Sllovenisë dhe Hungarisë, gjithashtu anëtare të BE-së dhe zonës Shengen.

Kjo do të sjellë lehtësim të madh për qytetarët e atyre vendeve, por edhe për turistët, sepse do të thotë fundi i radhëve kilometërshe në sezon dhe pritjeve të gjata në kufi.

Për arsye teknike ndryshimi do të hyjë në fuqi në aeroporte pak më vonë, më 26 mars. Gjithashtu hiqen kontrollet kufitare në kufijtë detarë.

Ministria e Brendshme kroate i tha agjencisë Beta se nuk ka ndryshime në procedurën e kalimit të kufirit për qytetarët e BE-së dhe të tjerë, kur bëhet fjalë për kufijtë e jashtëm, pasi Kroacia ka zbatuar rregullat e Shengenit deri më tani.

“Sa i përket kufirit të brendshëm, pra kufirit me Slloveninë dhe Hungarinë, nuk do të ketë më kontroll kufitar apo mbrojtje kufitare në ato kufij dhe e drejta për të kaluar do të jetë në dispozicion për të gjithë personat, si qytetarët e BE-së dhe të gjithë personat e tjerë që qëndrojnë ligjërisht. në zonën Shengen, nëse nuk kanë marrë leje qëndrimi me kufizim territorial”, sqaron MPB-ja.

Kur bëhet fjalë për qytetarët e vendeve të treta, ndër të cilat janë Serbia, BeH dhe Mali i Zi, pasojnë disa ndryshime sa i përket vendbanimit.

Siç thuhet në MPB, Ligji për Kufijtë e Shengenit përcakton se qytetarët e vendeve të treta mund të qëndrojnë në qëndrim afatshkurtër, nëse i plotësojnë të gjitha kushtet e parapara, maksimumi 90 ditë në çdo periudhë prej 180 ditësh.

“Nëse një person ka qëndruar në zonën Shengen për 90 ditë, ai duhet të largohet nga ajo zonë dhe kohëzgjatja e qëndrimit të mëparshëm llogaritet për periudhën prej 180 ditësh para çdo dite qëndrimi. Për shembull, nëse një person ka kaluar 45 ditë në zonën Shengen në 180 ditët e fundit kalendarike, ai mund të qëndrojë në territorin e çdo vendi të zonës Shengen edhe për 45 ditë të tjera”, saktësoi ministria kroate.

Gjithashtu, edhe pse ende nuk ka hyrë në fuqi, Ministria e Brendshme rikujton se me hyrjen në fuqi Rregullorja për Sistemin Evropian të Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit (ETIAS), shtetasit e vendeve të treta që hyjnë për qëllime qëndrimi afatshkurtër. do të duhet të marrë një autorizim ETIAS përpara hyrjes.

Këta persona do të kenë detyrimin të posedojnë një autorizim udhëtimi që është i vlefshëm për të gjithë kohëzgjatjen e qëndrimit të tyre afatshkurtër në territorin e vendeve anëtare të BE-së dhe zonës Shengen. Ministria e Punëve të Brendshme thekson se aplikantët mbi 18 vjeç dhe më të rinj se 70 vjeç do të duhet të paguajnë një tarifë për autorizim udhëtimi në vlerë prej shtatë euro për çdo aplikim, para se të aplikojnë për autorizim udhëtimi.

Kryeministri kroat Andrej Plenkoviç ka theksuar vazhdimisht se futja e euros dhe hyrja në zonën Shengen nga 1 janari 2023 është arritje e synimeve strategjike të vendit.

Në Kroaci, anëtare e BE-së që nga mesi i vitit 2013, pritet që hyrja në Shengen, përveçse do t’ua lehtësojë jetën qytetarëve kroatë, do të forcojë më tej turizmin si shtyllë e ekonomisë kroate. Analistët vlerësojnë se heqja e kontrolleve kufitare do të lehtësojë ardhjen e turistëve në Kroaci dhe do të shkurtojë pritjen e tyre në kufi, veçanërisht në sezonin e lartë.

Përveç kësaj, nga 1 janari, Kroacia do të hyjë në eurozonë, domethënë monedha zyrtare e kunës do të zëvendësohet me euron.

Sfida më e madhe me hyrjen në zonën Shengen në Zagreb është lufta kundër migracionit të paligjshëm, veçanërisht kur bëhet fjalë për rrugët që të çojnë përmes Serbisë dhe Bosnjë-Hercegovinës.

Kategoritë
LajmeRajoni