Çfarë duhet të bëni kur fëmija shfaq simptoma të infeksionit viral?

Infeksionet virale janë shumë të zakonshme tek fëmijët, veçanërisht nëse prekin kolektivin, si ftohja, bronkioliti, bajamet, infeksionet e veshit, gripi dhe lija e dhenve. Ka qindra viruse të ndryshme dhe më të zakonshmet janë ftohjet.

Sipas “The Royal Children’s Hospital Melbourne”, ftohjet janë shumë të zakonshme tek fëmijët dhe mesatarisht fëmijët e moshës parashkollore marrin të paktën gjashtë ftohje në vit.

Është e zakonshme që fëmijët e shëndetshëm të kenë deri në 12 sëmundje virale në vit në vitet e para të jetës.

Është gjithashtu e zakonshme që fëmijët të sëmuren nga një virus menjëherë pas shërimit nga një tjetër, kështu që shpesh mund t’u duket prindërve se fëmijët e tyre janë të sëmurë gjatë gjithë kohës. Ndërsa fëmijët rriten, frekuenca e kontraktimit të sëmundjeve virale zakonisht zvogëlohet.

Viruset përhapen lehtësisht kur fëmijët janë në kontakt të ngushtë me njëri-tjetrin. Shumica e viruseve dhe simptomave janë të lehta dhe gjëja më e mirë që çdo prind mund të bëjë kur shfaqen simptomat e para është t’i sigurojë fëmijës një pushim cilësor në shtëpi.

Cilat janë simptomat e infeksionit viral?

Nëse fëmija juaj ka një infeksion viral, mund të vëreni një sërë simptomash, duke përfshirë:

– hundë e mbytur, me rrjedhje

– sy të kuq e të përlotur

– dhimbje të fytit

– temperaturë e ngritur

– skuqje.

Gjithashtu ndodhin kollitje ose teshtitje, të vjella ose diarre, lodhje e shtuar, humbje e oreksit dhe një ndjenjë dobësie.

Pediatrit paralajmërojnë se megjithëse shumica e viruseve tek fëmijët janë të lehta, foshnjat nën moshën tre muajsh mund të sëmuren shumë rëndë dhe duhet të ekzaminohen nga një mjek.

Infeksionet e shpeshta por të lehta virale në shumicën e fëmijëve nuk kërkojnë ekzaminimin e mjekut dhe zakonisht zhduken në pesë deri në shtatë ditë. Nëse zgjasin më shumë, por simptomat intensifikohen ose ndryshojnë papritur, duhet menjëherë të kërkoni ndihmën e mjekut.

Çfarë mund të bëjnë prindërit?

Siç shpjegojnë mjekët, viruset nuk mund të trajtohen me antibiotikë. Trajtimi më i mirë është ekskluzivisht pushim cilësor në shtëpi për të mundësuar sistemin imunitar të fëmijës suaj të luftojë virusin sa më lehtë. Megjithatë, ka disa gjëra të thjeshta që mund të bëni për të lehtësuar kohën e sëmundjes së fëmijës suaj.

Kjo nënkupton dhënien e një sasie të mjaftueshme të lëngjeve, lejimin e fëmijës të pushojë, dhënien e qetësuesve nëse kjo i pengon oreksin, gjumin ose dhimbja është shumë e fortë, por gjithashtu mos jepni ilaçe vetëm për uljen e temperaturës, transmeton Index.hr.

Një temperaturë pak e ngritur në fakt e ndihmon fëmijën tuaj të luftojë infeksionin në mënyrë natyrale. Po kështu, mos i jepni kurrë fëmijës tuaj ilaçe nëse nuk këshillohet nga një pediatër ose specialist.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi