Çdo prind i tretë jep ilaçe për të ulur temperaturën kur mund të mos jetë e nevojshme

Shumë prindër janë të shpejtë për të kërkuar antipiretikë kur fëmijët e tyre fillojnë të shfaqin shenja të temperaturës, por pediatrit paralajmërojnë se kjo mund të mos jetë e nevojshme, raportoi CNN.

Sipas hulumtimit kombëtar të spitalit të fëmijëve “C.S. Mott” çdo prind i tretë do t’u jepte fëmijëve të tyre ilaçe për të ulur temperaturën kur ajo nuk arrin as 38 gradë Celsius dhe çdo sekondë për një temperaturë midis 38 dhe 38.8 Celsius.

Këto barna mund t’i ofrojnë lehtësim fëmijës, por administrimi i panevojshëm mund të vonojë diagnozën e shkakut të etheve duke maskuar dhimbjen dhe simptoma të tjera, paralajmërojnë pediatër. “Kur prindërit vërejnë se temperatura e fëmijës së tyre mund të jetë pak e ngritur, mendoj se ndonjëherë ata shqetësohen për vetë ethet”, tha Dr. Susan Woolford, një pediatre në Spitalin Mott që drejtoi studimin.

“Ndoshta nuk është plotësisht e qartë për prindërit se ethet në vetvete nuk janë problem, por çfarë mund të shkaktojë temperaturë. Pra, nuk duhet të përpiqemi të heqim qafe ethet, sepse ethet janë vetëm një shenjë se diçka tjetër po ndodh.”

Sondazhi përfshiu 1376 prindër të fëmijëve të vegjël nën moshën 12 vjeç dhe të dhënat u mblodhën midis gushtit dhe shtatorit. Tetëdhjetë e katër për qind e prindërve do të matin përsëri temperaturën e fëmijës së tyre përpara se të japin një dozë të dytë, por 26 për qind e prindërve do të japin një dozë të dytë, edhe nëse nuk ka temperaturë, në përpjekje për të parandaluar kthimin e temperaturës, sipas të dhënave. .

Prindërit kanë frikë se fëmijët e tyre “do të sëmuren shumë nëse nuk u japin diçka”, tha Dr. Chandani DeZure, një pediatër dhe zëdhënëse e Akademisë Amerikane të Pediatrisë, e cila nuk ishte e përfshirë në hulumtim. “Ky thjesht nuk është rasti, sepse siç e dimë, ethet janë përgjigja natyrale e trupit ndaj infeksionit.” Antipiretiku nuk është një ilaç parandalues, theksoi DeZure. “Ai trajton simptomat.”

Pasi të matet me saktësi temperatura dhe të konfirmohet se fëmija ka temperaturë mbi 38C, është e arsyeshme që në udhëzimet e ilaçit të jepet doza e duhur e ilaçit për uljen e temperaturës sipas peshës dhe moshës së fëmijës, thotë Woolford.

Hulumtimet kanë treguar se dy të tretat e prindërve fillimisht provojnë metoda alternative për uljen e temperaturës, siç është përdorimi i kompresave të ftohta. “Qëllimi është të përpiqemi ta bëjmë fëmijën të ndihet rehat”, thotë Woolford. Ajo shton se fëmijët duhet të jenë me rroba më të lehta në një dhomë të freskët, por jo të ftohtë dhe se fëmijët duhet të jenë të hidratuar mirë.

Nëse fëmija është nën 3 muaj dhe ka temperaturë, prindërit duhet të kontaktojnë pediatrin e tyre dhe nëse fëmija ka temperaturë të shoqëruar me simptoma të rënda si përgjumje e fortë, dhimbje qafe dhe vështirësi në frymëmarrje, prindërit duhet të kontaktojnë menjëherë pediatrin e tyre, thekson Woolford. jashtë.

Ajo shton se prindërit duhet të regjistrojnë kohën e administrimit të ilaçit, gjë që sipas hulumtimeve e bëjnë rreth 65 për qind e prindërve, sepse kjo bën të mundur shmangien e mbidozimit të barit.

Si DeZure ashtu edhe Woolford theksojnë se pasi të ketë rënë temperatura, nuk duhet të jepet një dozë e re me idenë për të parandaluar rikthimin e temperaturës. “Në këtë periudhë të vitit, parandalimi është një qasje vërtet e mirë dhe ne mund të përpiqemi të shmangim sa më shumë nga këto sëmundje”, thotë Woolford, duke kujtuar se mund të bëhet shumë, për shembull, duke larë duart, duke përdorur dezinfektuesit siç duhet. , dhe se “nuk i bombardojmë fëmijët me drogë për zhveshje të temperaturave dhe nuk i dërgojmë në shkollë derisa janë ende ngjitës”.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi