Arsyeja pse helmi i akrepit është më i shtrenjti në botë

Helmi i akrepit konsiderohet gjerësisht si lëngu më i shtrenjtë në botë, me një gram të vetëm që kushton disa milionë dollarë. Kjo mund të jetë një surprizë për shumë njerëz, pasi akrepat në përgjithësi nuk konsiderohen krijesa me vlerë.

Për të kuptuar pse helmi i akrepit është kaq me vlerë, është e rëndësishme që fillimisht të kuptoni se çfarë është dhe për çfarë përdoret. Helmi i akrepit është një përzierje komplekse e proteinave dhe enzimave të prodhuara nga gjëndrat e helmit të akrepave.

Përdoret nga akrepat si një mekanizëm mbrojtës kundër grabitqarëve dhe për të kapur gjahun. Helmi shpërndahet përmes thumbit të akrepit, i cili e injekton helmin në objektivin e tij.

Pavarësisht natyrës së tij vdekjeprurëse, helmi i akrepit është zbuluar se ka një sërë përfitimes të mundshme medicinale. Studiuesit kanë zbuluar se helmi përmban komponime që kanë aftësinë të synojnë dhe vrasin qelizat e kancerit, si dhe të trajtojnë një sërë sëmundjesh, përfshirë artritin, diabetin dhe sklerozën e shumëfishtë.

Vetitë unike të helmit të akrepit e kanë bërë gjithashtu një mjet të vlefshëm për studiuesit që studiojnë sistemin nervor dhe zhvillojnë ilaçe dhe trajtime të reja. Një nga arsyet kryesore pse helmi i akrepit është kaq i shtrenjtë është se është tepër i vështirë për t’u nxjerrë.

Akrepat prodhojnë sasi shumë të vogla helmi dhe procesi i nxjerrjes kërkon kohë dhe është i rrezikshëm. Kërkon pajisje shumë të specializuara dhe profesionistë të trajnuar, të cilët duhet të nxjerrin me kujdes helmin pa dëmtuar akrepin ose pa dëmtuar gjëndrat e helmit.

Një faktor tjetër që kontribuon në koston e lartë të helmit të akrepit është  fakti që është shumë i rallë.

Jo të gjitha llojet e akrepave prodhojnë helm që është i dobishëm për qëllime mjekësore, dhe ato që prodhojnë shpesh gjenden në zona të largëta ose të paarritshme. Kjo e bën të vështirë dhe të shtrenjtë mbledhjen dhe transportimin e helmit në laboratorë dhe objekte kërkimore në mbarë botën.

Së fundi, kostoja e lartë e helmit të akrepit mund t’i atribuohet gjithashtu kërkesës së tij të lartë nga studiuesit dhe shkencëtarët. Me potencialin e tij për të trajtuar një gamë të gjerë sëmundjesh, helmi i akrepit është bërë një produkt i kërkuar në komunitetin mjekësor.

Kjo ka çuar në një treg konkurrues për helmin, duke e rritur edhe më shumë çmimin e tij.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi