A keni menduar ndonjëherë se cila është sedilja më e sigurt në aeroplan?

Kur rezervoni një fluturim, a mendoni ndonjëherë se cila ndenjëse do t’ju mbrojë më shumë në rast urgjence? Me siguri jo.

Shumica e njerëzve rezervojnë ndenjëse për rehati, si p.sh. hapësirë ​​për këmbët, ose pajisje, të tilla si aksesi i lehtë në tualete. Shpesh, pasagjerët mund të rezervojnë vendin e tyre sa më afër portës që të mund të zbresin më shpejt.

Megjithatë, ne rrallë rezervojmë një fluturim duke shpresuar të marrim një nga vendet e mesme në rreshtin e fundit. Epo, me mend çfarë? Këto vende janë statistikisht më të sigurtat në aeroplan.

Udhëtimi me avion është mënyra më e sigurt e transportit. Në vitin 2019, kishte pak më pak se 70 milionë fluturime në mbarë botën, me vetëm 287 viktima.

Sipas një analize të të dhënave të regjistrimit nga Këshilli i Sigurisë Kombëtare të SHBA-së, gjasat për të vdekur në një aeroplan janë rreth një në 205,552, krahasuar me një në 102 në një makinë. Pavarësisht kësaj, ne i kushtojmë pak vëmendje aksidenteve fatale të trafikut, por kur dëgjojmë se një ATR72 është rrëzuar në Nepal, është historia kryesore në çdo portal.

Interesi ynë për përplasjet e avionëve mund të qëndrojë në dëshirën për të kuptuar pse ndodhin ose cilat janë shanset që ato të ndodhin përsëri. Dhe ndoshta kjo nuk është një gjë e keqe, shqetësimi ynë siguron që këto incidente tragjike të hetohen tërësisht, duke ndihmuar në mbajtjen e sigurt të udhëtimit ajror.

Sinqerisht, nuk ka nevojë të shqetësoheni për sigurinë kur hipni në një fluturim komercial. Por nëse ende e keni atë pyetje të bezdisshme në kokën tuaj, le të zbulojmë se ku është vendi më i sigurt për t’u ulur në një avion.

Në mes, në pjesën e pasme

Vlen të kujtohet se aksidentet, për nga natyra e tyre, nuk janë në përputhje me standardet. Në aksidentin e vitit 1989 të United Flight 232 në Sioux City, Iowa, 184 nga 269 personat në bord i mbijetuan përplasjes. Shumica e të mbijetuarve ishin ulur prapa klasit të parë, drejt pjesës së përparme të avionit.

Megjithatë, një studim i TIME që shqyrtoi të dhënat e 35 viteve të rrëzimit të avionit zbuloi se sediljet e mesme të pasme të aeroplanëve kanë shkallën më të ulët të vdekshmërisë: 28 përqind, krahasuar me 44 përqind për sediljet në rreshtin e mesëm.

Dhe kjo ka kuptim logjikisht. Ulja pranë rreshtit të daljes do t’ju japë gjithmonë daljen më të shpejtë në rast urgjence, me kusht që të mos ketë zjarr në atë anë. Por krahët e avionit, rezervuari i karburantit, kështu që kjo skualifikon rreshtat e mesit të daljes si opsioni më i sigurt për rreshtat.

Në të njëjtën kohë, të qenit më afër përpara do të thotë që do të goditeni para atyre në pjesën e pasme, gjë që na lë me rreshtin e fundit të daljes. Sa i përket arsyes pse sediljet e mesme janë më të sigurta se sediljet e dritares ose në korridor, domethënë, siç mund të prisni, për shkak të tamponit të ofruar nëse njerëzit janë në të dyja anët.

Megjithatë, ka disa variabla, të tillë si efekti i shpejtësisë, që mund të ndryshojnë pak midis llojeve të ndryshme të avionëve. Megjithatë, fizika e fluturimit është pak a shumë e njëjtë në të gjithë avionët.

Në përgjithësi, avionët më të mëdhenj do të kenë më shumë material strukturor dhe për këtë arsye më shumë forcë për të përballuar presionin në lartësi. Kjo do të thotë se ata mund të ofrojnë mbrojtje shtesë në rast urgjence – por përsëri, kjo varet shumë nga ashpërsia e urgjencës.

Kjo nuk do të thotë që ju duhet të rezervoni fluturimin tuaj të ardhshëm në aeroplanin më të madh që mund të gjeni. Siç e përmenda, udhëtimi ajror mbetet shumë i sigurt.

Kategoritë
Të ndryshme