A e dini se si të hiqni siç duhet dhe me efikasitet rriqrat nga lëkura?

Me ardhjen e motit të ngrohtë, natyra zgjohet, por sjell me vete edhe rreziqe të shumta, si pickimi i insekteve të ndryshme. Një problem shumë i zakonshëm pas qëndrimit në natyrë është mundësia e pickimit të rriqrave.

Habitati kryesor i rriqrave është bimësia barishtore, shkurre dhe pyjore. Ajo që është më e rëndësishme është që rriqrat transmetojnë sëmundje. Prandaj, kërkohet kujdes.

Këpusha mund të jetë një vektor (transmetues) i agjentit shkaktar të disa sëmundjeve të ndryshme, dhe gjëja më e rëndësishme për njerëzit është se mund të transmetojë borreliozën Lyme. Kjo sëmundje shkaktohet nga bakteri Borrelia burgdorferi, i cili transmetohet nga rriqrat Ixodes ricinus. Nga 30 lloje rriqrash që mund të ngjiten te njerëzit, vetëm ky lloj rriqrash është bartës i mundshëm i sëmundjes.

Merrni piskatoren me majë dhe kapeni kokën e rriqrës sa më afër lëkurës (shmangni pjesën e butë të rriqrës) dhe me një lëvizje të fortë të butë thjesht nxirreni nga lëkura. Mund të kontrolloni nga ana nëse jeni afër lëkurës dhe nëse e keni mbuluar mirë pjesën e rriqrës afër lëkurës.

Kur tërhiqni rriqrën, kontrolloni nëse ka mbetur ndonjë mbetje në lëkurë. Nëse ka mbetur ndonjë “këmbë”, mjafton të pastroni vendin me alkool. Një mbetje e tillë do të “refuzohet” nga vetë organizmi.

Monitoroni vendin ku ishte rriqrat, si dhe gjithë lëkurën tjetër, për muajin e ardhshëm. Në rast se shfaqet një skuqje, kontaktoni klinikën tuaj familjare për të përshkruar terapinë me antibiotikë.

Nëse vendosni ta hiqni vetë rriqrën, mos bëni këto disa gjëra:

– Është krejtësisht e gabuar të vendosësh çdo mjet mbi rriqrën, si: vazelinë, benzinë, sapun, ndonjë vaj, alkool, manikyr etj. Këto mjete mund ta detyrojnë rriqrën të largohet nga lëkura, POR do të mbyllin edhe ajrin e saj furnizimi, i cili do ta irritojë atë dhe do ta detyrojë atë të lëshojë përmbajtjen e zorrës së hollë në gjak dhe në këtë mënyrë t’ju transferojë shkakun e mundshëm të sëmundjes.

– Mos e shtrydhni rriqrën, mos e grisni me gishta, mos e nxirrni jashtë, gërvishtni zonën, ndizni ose trullosni me tymin e cigares, ose mos lejoni që ta traumatizoni në ndonjë mënyrë tjetër. E gjithë kjo e bën atë të lëshojë përmbajtjen e zorrëve të tij në gjakun tuaj, gjë që dëshironi të shmangni në mënyrë që të parandaloni sëmundjet e mundshme si rezultat i pickimit të rriqrës.

– Kur hiqni rriqrën, mos e përdredhni, thjesht tërhiqeni siç u tha më parë.

– Kur e nxirrni rriqrën, kapeni sa më afër lëkurës me piskatore. Shmangni prekjen e pjesës së butë të rriqrës për arsyet e mësipërme.

Nëse shihni një rriqër dhe dëshironi që të hiqet nga një profesionist ose nëse dyshoni për ndonjë problem që lidhet me këtë zonë, kontaktoni mjekun tuaj të mjekësisë familjare (klinika e mjekësisë familjare ose qendra shëndetësore përkatëse).

Kategoritë
FamiljeShëndetësi