58.3 ton ar u eksportuan nga Zvicra në Turqi muajin e kaluar, që është më i larti që nga viti 2012

Zvicra eksportoi në Turqi 58.3 ton ar me vlerë 3.6 miliardë dollarë muajin e kaluar. Sipas të dhënave që datojnë në vitin 2012, kjo është deri tani sasia më e madhe e arit e eksportuar në një muaj.

Tradicionalisht, ari konsiderohet të jetë mënyra më e sigurt për të ruajtur pasurinë dhe kërkesa turke për këtë metal të çmuar është rritur për shkak të inflacionit jashtëzakonisht të lartë, d.m.th. në rënie të vlerës së monedhës vendase.

Siç raporton agjencia Reuters, Zvicra është qendra më e madhe në botë për përpunimin dhe transportin e shufrave të arit. Vitin e kaluar, ajo i dorëzoi Turqisë 188 tonë ar me vlerë gati 11 miliardë dollarë. Një vit më parë, ajo i dorëzoi asaj 11 tonë ar.

Sipas të dhënave nga Zvicra, eksporti mujor i arit në Turqi nuk ka qenë kurrë më i lartë se 34 tonë. Rritja e importeve të saj përkeqëson deficitin e llogarisë korente të Turqisë, i cili u rrit në 48.8 miliardë dollarë vitin e kaluar.

Pas tërmeteve shkatërruese në fillim të këtij muaji, Turqia ka vendosur të reduktojë sasinë e arit të importuar në vend. Muajin e kaluar, eksportet e arit zviceran në Turqi përbënin 42 për qind të totalit të eksporteve të arit zviceran. Në janar, 3.2 ton u eksportuan në Indi, më e ulëta që nga maji 2021, ndërsa 26.1 ton u eksportuan në Kinë, maji më i ulët që nga viti 2022.

India dhe Kina janë dy konsumatorët më të mëdhenj në tregun e arit. Kërkesa për ar shpesh rritet kur çmimi i tij është i ulët dhe bie kur çmimi rritet. Çmimi i këtij metali të çmuar deri dje ishte 1,840 dollarë për ons, ndërsa në nëntor të vitit të kaluar ishte 1,615 dollarë për ons, që ishte një çmim rekord i ulët, transmeton Reuters.

Kategoritë
Ekonomi