Ulje e numrit të konsumatorëve të cigareve, rritje e numrit të pajisjeve të gjeneratës së re

Hulumtimi mbi produktet e duhanit i kryer nga JaTrgovac dhe revista Hendal në janar tregoi një rënie të ndjeshme të konsumit të cigareve dhe një rritje të popullaritetit të pajisjeve të gjeneratës së re – produktet e duhanit me ngrohje dhe cigaret elektronike.

Siç thuhet në njoftimin për shtyp të publikuar të premten, krahasuar me anketën e janarit 2022, vërehet një rënie e ndjeshme e numrit të konsumatorëve të cigareve (nga 80,2 për qind në 67,6 për qind) dhe rrjedhimisht rritje e popullaritetit të pajisjeve të gjeneratës së re – me ngrohje. produktet e duhanit (nga 12 përqind në 22.4 përqind) dhe cigaret elektronike (nga 9.5 në 18.5 përqind).

Kur bëhet fjalë për pyetjen e përgjithshme për numrin e konsumatorëve të produkteve të duhanit, përgjigjet janë shumë të ngjashme me ato të marra në janar 2022 – rreth një e treta e qytetarëve të anketuar, 33.2 për qind e tyre, konsumojnë produkte të duhanit, ndërsa vitin e kaluar ka pasur vetëm një 34, 4 për qind pak më e madhe.

Dallime të konsiderueshme, tregoi hulumtimi, janë të dukshme në llojet e produkteve të duhanit që konsumohen, duke pasur parasysh se kategoria më e madhe e cigareve ka humbur popullaritetin e saj – nga 80.2 për qind e vitit të kaluar në 67.6 për qind të këtij viti.

Kjo hapësirë ​​rritjeje u përdor nga duhani i mbështjellë, i cili u rrit me 4.2 për qind dhe tani ka një peshë prej 31.5 për qind, por zhvendosja më e madhe u bë nga pajisjet e gjeneratës së re që pothuajse dyfishuan pjesën e tyre të produkteve të duhanit me ngrohje (IQOS, glo, etj.). ) që u rrit nga 12 për qind në 22.4 për qind aktuale dhe cigaret elektrike që njëkohësisht u rritën nga 9.5 në 18.5 për qind.

Aksione të vogla prej 1.7 për qind dhe 1.4 për qind zënë puro dhe duhan për përtypje.

Rritje e përqindjes së konsumatorëve që blejnë në tregun e zi
Anketa tregoi se dy vendet më të njohura për të blerë produkte të duhanit humbën popullaritetin e tyre vitin e kaluar – kioskat ranë në 65 përqind nga 74.6 përqind e vitit të kaluar dhe supermarketet/hipermarketet në 39 përqind nga 46.9 përqind e mëparshme.

Siç thuhet në njoftimin për shtyp, pikat e karburantit kanë përfituar nga kjo, duke shkuar në vendin e dytë me një peshë prej 40,7 për qind, me një rritje prej 6,7 për qind, ndërsa blerjet në dyqanin e lagjes kanë mbetur praktikisht në të njëjtin nivel, duke zënë 25,1 për qind. (25.6 për qind vitin e kaluar).

Formatet e dyqaneve të specializuara (dyqanet e duhanit) gjithashtu u rritën lehtë, me 3,6 për qind dhe tani mbajnë 17,9 për qind, por më e rëndësishmja është se pjesa e konsumatorëve që blejnë produkte të duhanit në tregun e zi është gjithashtu në rritje – nga viti i kaluar. 7,7 për qind ndaj 12.4 për qind të këtij viti.

Shuma e shpenzimeve mujore nuk ka shënuar luhatje të theksuara, pasi numri më i madh i qytetarëve, 44.5 për qind e tyre, shpenzojnë deri në 200 kora ose 30 euro (vitin e kaluar ishte 42.1 për qind), deri në 500 kora ose 70 euro mesatarisht. 37.7 përqind shpenzojnë (vitin e kaluar 37.9 përqind), 14.9 përqind e tyre shpenzojnë deri në 1000 HRK ose 140 euro (15.4 përqind vitin e kaluar), dhe tre përqind e qytetarëve shpenzojnë më shumë se 1.000 HRK ose 140 euro në muaj (4.6 përqind vitin e kaluar). .

Sipas anketës, rritja e çmimeve të mallrave dhe shërbimeve ka ndikuar në shprehitë e konsumatorit, kështu që 39.2 për qind e konsumatorëve kanë deklaruar se për këtë pinë më pak se më parë, ndërsa në anketën e vitit të kaluar ishin dy herë më shumë 19.2 për qind.

Nëntë për qind e qytetarëve kanë theksuar se pinë më shumë duhan tani (21.5 për qind vitin e kaluar).

Kategoritë
FamiljeShëndetësi