Shkencëtarët: Tabletat eksperimentale bllokuan përhapjen e covid-19 brenda 24 orësh

Ekspertët nga Instituti i Shkencave Biomjekësore të Universitetit të Gjeorgjisë raportuan se studimet mbi kafshët kanë treguar se ilaçi antiviral MK-4482 / EIDD-2801 ose molnupiravir shtyp plotësisht transmetimin e virusit covida-19 brenda 24 orëve.

“Kjo është demonstrimi i parë i një ilaçi oral në dispozicion që bllokon shpejt transmetimin e SARS-CoV-2. Molnupiravir mund të ndryshojë gjithçka,” tha virologu Richard Plemper i Universitetit të Gjeorgjisë.

Meqenëse ky ilaç është në formë pilule dhe mund të merret nga goja, trajtimi mund të fillojë në një fazë shumë të hershme të sëmundjes, e cila mund të ketë tre përfitime: mund të parandalojë zhvillimin e simptomave më të rënda, të shkurtojë periudhën kur pacienti është ngjitës ndaj të tjerëve dhe kështu të shtypë vatrat e mëtejshme lokale. , shkruan Eureka Alert.

“Ne kemi vërejtur më parë se MK-4482 / EIDD-2801 vepron kundër një game të gjerë të viruseve të ARN-së në frymëmarrje dhe se te kafshët e infektuara që i jepet ilaçi, sasia e grimcave të virusit zvogëlohet me disa urdhra të madhësisë, e cila nga ana tjetër zvogëlon në mënyrë dramatike transmetimin”, tha Plemper. .

“Kjo është arsyeja pse MK-4482 / EIDD-2801 është bërë një kandidat i mirë për kontrollin farmakologjik të kovid-19”, shtoi ai.

Ata testuan ilaçin në ferre

Plemper dhe kolegët e tij testuan efektivitetin e këtij ilaçi në ferrat e infektuara me covid-19. Ferret është një nënlloj i zbutur i skunk-it evropian, i njohur gjithashtu si skunk afrikan.

“Ne e konsiderojmë ferret të jetë një model i rëndësishëm transmetimi, sepse ato përhapin lehtësisht SARS-CoV-2, por zakonisht nuk zhvillojnë simptoma më serioze, gjë që të kujton rrjedhën e sëmundjes tek të rriturit më të rinj”, tha virologu Robert Cox nga Universiteti i Gjeorgjisë.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi