Kurti në Samitin e Ballkanit Perëndimor: Kemi probleme me Serbinë, jo me serbët

Në Prishtine është duke u mbajtur Samiti i Ballkanit Perëndimor “The Western Balkans 2024”.  Në të cilin po marrin pjesë figura të ndryshme politike vendore dhe ndërkombëtare.

Kryeministri i vendit, Albin Kurti tha se 12 qershori 1999 është nuk vetëm festim i fitoreve të kaluara, por edhe udhëzues për të ardhmen.

“Ballkani perëndimor është një vend me potencial popullata rezidentë me aspirata të përbashkëta ofrojnë përkundër dallimeve që kemi, jemi të zotuar, besojmë që përmes bashkëpunimit, Ballkani vërtetë mund të ketë përspektivë për Evropën”, tha ai.

“E duam integrimin e serbëve në Kosovë. Kemi 4 për qind të popullatës serbe këtu, por kemi edhe pakica të tjera që duam t’i respektojmë. Duam të bashkëpunojmë me komunitetetm të krijojmë republikë demokratike në bazë të qytetarëve. Nuk mendoj se duhet të jetë ndarje etnike. Problemi nuk është me popullin e fqinjit verior, por me Qeverinë e Serbisë. Aspak me serbët e Kosovës që po integrohen”, ka shtuar ai.

Kurti tha se Kosova ka bërë përpjekje për forcim të demokracisë që nga 2023 deri në 2025 Kosova mban vendin e parë në rajon për ekonomi sipas bankës botërore, e para në Ballkan, e dyta në Evropë dhe e 8-ta globalisht.

“Zhvillimi ekonomik është në zemër te misionit, synojmë te kemi një ekonomi nga e cila do përfitojnë të gjithë, reformat tona ekonomike jo vetëm se kanë tërhequr investime ekonomike, duke punuar ngusht me fqinjët nën ombrellën e be së mund ti shikojmë sfidat tjera, një nga sfidat më të mëdha është tejkalimi i paragjykimeve dhe konflikteve qe i kanë ndarë popujt për një kohë të gjatë, komunitetet në Kosovë po bashkohen për një të ardhme më të mire dhe kjo do të vazhdoj. Të mos harrojmë humorin e Ballkanit kërkesën qe te jemi më të mirë, pas debateve se kush e bën kafen më të mirë ose kush luan futboll, Kosova edhe në zemër të Ballkanit qe nga pavarësia ka dëshmuar zvogëlimin e 2.1% inflacionit. Shëndetësia dhe arsimit kanë përjetuar arsim të ndryshme, investime në digjitalizim, Kosova po udhëheq në Ballkanin perëndimor”, theksoi Kurti.

Ndërkaq Ish kryeministri i Italisë,  Matteo Renzi, falënderoi institucionet për rezultatet e mira për ketë vend të rëndësishëm për rajonin.

“Mendoj edhe për të ardhmen e be e dini se historia tregon se si është vendimtare të kesh paqe e siguri por vecanerisht në këtë pjesë të botës, është e rëndësishme qe edhe për Evropën ta kuptojnë rëndësinë e rolit të Ballkanit. Veçanërisht të një vendi është vendi juaj, mendoj se Evropa është sukses i Evropës, sepse dikur ishte vend i luftës me vendës mirëpo Evropa rrezikon te humb rolin e vet nëse nuk ndryshon gjatë viteteve të ardhshme, nëse s’do ketë ndryshim rrezikoj të veht e pa rëndësishme mes Kinës dhe Amerikës, prandaj duhet të kemi qëllim fitues dhe tj hapim dyertë”.

I pranishëm në këtë samit është edhe George Robertson, ish-sekretar i përgjithshëm i NATO-s, i cili tha se ikja e të rinjve nga vendi vazhdon te jetë sfidë për tërë Ballkanin.

“Ky vend u çlirua dhe ardhmja e tij si shtet i oavarur u clirua dhe është e rëndësishme të thuhet se përfshirja e bashkësive ndërkombëtare ishte bazë e stabilitetit. Keq informimi, ndërhyrje në zgjedhje të gjitha këto janë të Rusisë dhe agjencive të saj që po na tregojnë se mbase për shkak se këto janë të pafata Rusia po ndërhyn. E gjitha kjo do jetë e diskutim i ministrave në Washington, e ardhmja e këtij rajoni është në duart e popullit, trimëria e këtij populli është dëshmuar dhe provuar, ka punonjës të lirë dhe të talentuar, duhet të bëhen investime në arsim. Ky rajon përballet në ikjen e të rinjve, dhe duhet tejkalimi i sfidave”, tha ai.

Kategoritë
LajmeLajmet KryesoreVendi