Zgjedhjet në BiH i dhanë një goditje Izetbegoviçit dhe Dodikut, Çoviç pothuajse i paprekur

Rezultatet preliminare të zgjedhjeve lokale në Bosnjë dhe Hercegovinë kanë sjellë ndryshime në skenën politike të vendit, më e rëndësishmja fakti që dy nga tre partitë kombëtare në pushtet kanë humbur kontrollin e qyteteve të mëdha si Sarajevo dhe Banja Luka.

Izetbegoviq: Ato nuk janë tektonike, por ndryshimet janë të rëndësishme

“Ka pasur ndryshime në të gjithë BiH. Këto nuk janë ndryshime tektonike por të rëndësishme,” tha Bakir Izetbegoviç, presidenti i Partisë së Veprimit Demokratik (SDA) natën e së Dielës vonë në Sarajevë.

Në një atmosferë të zymtë në selinë e partisë, Izetbegovic pranoi humbjen e partisë së tij në garën për kryetar bashkie në tre nga katër komunat që përbëjnë qytetin e Sarajevës dhe koalicioni opozitar i SDP BiH, Naša stranka (NS) dhe Narod i pravda (NiP) morën pushtetin. në disa komuna të tjera në Qarkun e Sarajevës që ishin të njohur për fortifikimet e tyre të pathyeshme SDA.

Ky bllok opozitar, i cili u krijua për herë të parë para zgjedhjeve lokale të këtij viti, fitoi poste për kryetar bashkie në 11 komuna dhe SDA mbajti ose fitoi pushtetin në 30 komuna, por nuk ka një qytet të madh midis tyre sepse kryetarit aktual Fuad Kasumoviç iu dha një mandat i ri në Zenica. si një kandidat i pavarur, Jasmin Imamovi S i SDP mbeti kryetar bashkie në Tuzla, dhe në Bihać një mandat tjetër i pavarur u fitua nga i pavaruri Šuhret Fazlić.

Izetbegovic, megjithatë, këmbënguli që pavarësisht nga disfatat që ai kishte pësuar, SDA e tij mbeti “partia më e fortë në vend”.

Dodik: Dikush ka luajtur keq këtu

Duke konfirmuar me ngurrim humbjen në Banja Luka, Milorad Dodik tha se nuk ishte “një goditje e vogël” për të dhe qortoi banorët e Banja Luka për “mos qenë të drejtë” ndaj kandidatit të tij për kryetar bashkie Igor Radojiçiq, duke u ankuar se sa SNSD dhe ai kishin investuar personalisht në qytet. .

“Dikush po luante i kalbur këtu,” tha një Dodik i zymtë i pazakontë për të mundur. Ai njoftoi se SNSD nuk do të ndjekë një politikë konflikti me qeverinë e re të qytetit në Banja Luka, e cila do të drejtohet nga i riu Draško Stanivuković nga Partia e Progresit Demokratik (PDP).

Stanivuković, i cili është gjithashtu një anëtar i Asamblesë Kombëtare të RS, shpesh përplaset verbalisht me Dodik.

Dodik konfirmon se kandidati i SNSD për kryebashkiak të Bijeljina, qyteti i dytë më i madh në RS, gjithashtu humbi zgjedhjet, ku fitoi kandidati i Partisë Demokratike Serbe (SDS)

“Sigurisht që ne jemi të lënduar nga pozicioni (i humbur) i kryetarit të bashkisë,” tha Dodik, duke akuzuar partnerët e koalicionit për tradhtinë e tij. Ai pretendoi se përkundër kësaj, SNSD mbetet partia më e fortë në RS sepse tani ajo ka pushtet në 41 komuna, e cila është një më shumë se më parë.

Në fund, Dodik e krahasoi veten me Winston Churchill, duke kujtuar se edhe ai humbi zgjedhjet e vitit 1945 edhe pse ishte një nga udhëheqësit e koalicionit fitues në luftë.

HDZ BiH humbi në Tomislavgrad

Ndryshimet e mëdha munguan vetëm në zonat me shumicë kroate sepse HDZ BiH mbajti pushtetin në shumicën e komunave në të cilat është akoma.

Sipas të dhënave të disponueshme natën pas zgjedhjeve, partia më e madhe me një shenjë kroate humbi pushtetin vetëm në Tomislavgrad dhe nuk arriti ta fitonte atë në Ramë, që është një qëllim i paarritshëm për Dragan Çoviç për ciklin e katërt zgjedhor sepse atje qeveris Jozo Ivancevic nga HDZ 1990.

Sipas Komisionit Qendror të Zgjedhjeve të BiH (KQZ), 50 përqind e 3.2 milion votuesve të regjistruar morën pjesë në zgjedhjet lokale.

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet