Zgjedhje lokale në Bosnjë e Hercegovinë

Në Bosnjë e Hercegovinë sot nga ora 07:00 janë hapur qendrat e votimit në të cilat votuesit do të mund të votojnë deri në ora 19:00 në zgjedhjet e shtata lokale që nga Marrëveshja e Paqes së Dejtonit.

Në Bosnjë e Hercegovinë (BeH), sot nga ora 07:00 janë hapur qendrat e votimit në të cilat votuesit do të mund të votojnë deri në ora 19:00 në zgjedhjet e shtata lokale që nga Marrëveshja e Paqes së Dejtonit, raporton Anadolu Agency (AA).

Gjithsej 3.283.380 votues janë regjistruar në Listën Qendrore të Zgjedhësve të cilët do të mund të realizojnë të drejtën e tyre në qendrat e votimit.

Prej tyre, 3.141.257 i referohen numrit të votuesve që votojnë në qendrat e rregullta të votimit në BeH, 102.377 votues të regjistruar janë paraqitur për votim me postë, 14.059 kanë statusin e personave të zhvendosur që votojnë, 7.925 votues kanë statusin e personave të zhvendosur që votojnë në mungesë dhe 704 votime në misionet diplomatike dhe konsullore të BeH-së.

Në të njëjtën kohë, 17.058 votues janë regjistruar për të votuar përmes një ekipi mobil (këto janë ekipe të rregullta lëvizëse, jo ekipe speciale për COVID-19, për të cilat KQZ e BeH-së do të raportojë pas zgjedhjeve).

Zgjedhje në 5.759 vendvotime dhe me 388 ekipe mobile

Në BeH janë formuar gjithsej 5.759 vendvotime duke përfshirë 388 ekipe mobile.

Nga një qendër votimi do të hapet më 15 nëntor në Ambasadën e BeH në Vjenë, Konsullatën e Nderit të BeH në Graz, Konsullatën e Përgjithshme të BeH në Stuttgart, Konsullatën e Përgjithshme të BeH në Mynih, Ambasadën e BeH në Oslo, Ambasadën e BeH në Beograd dhe në Konsullatën e Përgjithshme të BeH në Çikago.

Në zgjedhjet lokale 2020, zgjidhen këshilltarë në 14 këshillat e qytetit në Federatën e Bosnjës e Hercegovinës dhe këshilltarët në shtatë këshillat e qytetit në Republikën Sërpska, si dhe këshilltarët në 64 këshillat bashkiakë në Federatën e Bosnjës e Hercegovinës dhe këshilltarët në 56 këshillat bashkiakë në Republikën Sërpska. si dhe deputetë në Asamblenë e Rrethit Bërçko të BeH.

Vende të garantuara për anëtarët e pakicave kombëtare janë paraparë në 21 komuna për 23 kandidatë.

Në zgjedhjet e drejtpërdrejta gjithashtu zgjidhen 22 kryetarë bashkish në BeH dhe 120 kryetarë bashkish.

Për herë të parë në zgjedhjet lokale në BeH, kryetari i bashkisë së qytetit të Sarajevës Lindore zgjidhet drejtpërdrejt, në përputhje me ndryshimet në ligjin zgjedhor të Republikës Sërpska.

Përveç 120 kryetarëve të bashkive dhe 22 kryetarëve të komunave, në zgjedhjet lokale në vitin 2020, do të zgjidhen 3.142 këshilltarë, nga të cilët 23 janë përfaqësues të pakicave kombëtare.

Në zgjedhje marrin pjesë 543 subjekte politike. Nga ky numër, 129 parti politike, 262 kandidatë të pavarur, 72 koalicione, nëntë lista të kandidatëve të pavarur dhe 71 kandidatë për pakicat kombëtare.

Janë regjistruar gjithsej 30.809 kandidatë, nga të cilët 425 kandidatë për kryetarë bashkie, 30.188 kandidatë për këshillat bashkiakë ose të qytetit dhe Asamblenë e Rrethit Bërçko të BeH si dhe 196 kandidatë që përfaqësojnë pakicat kombëtare.

Në nëntë zona elektorale, në fletëvotimet për kryetar bashkie është regjistruar vetëm nga një kandidat.

Për herë të parë zgjedhjet po mbahen në kushte të epidemisë së koronavirusit (COVID-19). “Respektimi i masave të përcaktuara epidemiologjike”, thonë KQZ “nuk duhet të jetë një pengesë për zhvillimin ligjor të procesit zgjedhor”.

Vendvotimet janë të hapura nga 07:00 deri në ora 19:00. Duke treguar një nga dokumentet e vlefshme të identifikimit (letërnjoftim, patentë shoferi, pasaportë) në qendrën e votimit, votuesi merr kombinimin e fletëve të votimit që i takon dhe ushtron të drejtën e votës.

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet