Supozimet e para: Sa do të kushtojë rindërtimi i Turqisë

Konfederata Turke e Ndërmarrjeve dhe Bizneseve vlerëson në një raport paraprak se kostot e rindërtimit pas tërmetit do të jenë më shumë se 80 miliardë dollarë dhe ky vlerësim është bërë katër ditë pas tërmetit.

Gjiganti amerikan i investimeve “Morgan Stanley” deklaron se vetëm rinovimi i shtëpive mund të kushtojë 38 miliardë dollarë, ndërsa “JP Morgan” vlerëson se rinovimi i banesave dhe infrastrukturës do të kushtonte rreth 25 miliardë dollarë.

Këtu nuk përfshihet dëmi ekonomik i ekonomisë në zonat e shkatërruara, ku jetonin dhe punonin 13 milionë e gjysmë njerëz dhe ku u zhvillua pothuajse një e dhjeta e të gjitha aktiviteteve ekonomike në Turqi.

Për krahasim, në vitin 1999 një tërmet i fortë goditi Izmitin, gjaku i industrisë turke, i cili atëherë përbënte 30 për qind të PBB-së së vendit. Pas atij tërmeti, rritja ekonomike e vendit ra me 3.3 për qind.

Ekonomistët e Bankës Botërore i thanë Zërit të Amerikës se ndërsa është shumë herët për të vlerësuar dëmet nga tërmeti, ata ende po shikojnë disa faktorë.

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) pret që produkti i brendshëm bruto i Turqisë të rritet me 3 për qind këtë vit, por shumë ekspertë thonë se tërmetet, më të fortët që kanë goditur Turqinë, mund të ulin rritjen me të paktën një të tretën.

Eksperti i Turqisë, Timothy Ash, i cili jeton në Londër, i tha Zërit të Amerikës se ndikimi i drejtpërdrejtë ekonomik do të jetë më i vogël se ai i tërmetit të vitit 1999, sepse tërmetet kanë goditur tani zonat rurale dhe bujqësore. Sapo të kalojë tronditja e tragjedisë, ai pret rritje ekonomike afatmesme me nisjen e rindërtimit.

Ekspertët e Bankës Botërore thonë se vetë rindërtimi pas fatkeqësive të mëdha, që do të kryheshin si nga sektori privat ashtu edhe nga ai shtetëror, konsiderohet një investim në ekonomi. Prandaj, rindërtimi mund të zbusë ndikimin në vetë ekonominë.

Kategoritë
BotaLajme