Një serb vjen në krye të Sarajevës

Bogiç Bogiçeviç, një anëtar i Presidencës së fundit të RSFJ, është zgjedhja e parë dhe e vetme e koalicionit të sapoformuar të “Katër” dhe Partisë Social Demokratike të BiH për kryetarin e bashkisë së Sarajevës. Bogicevic, i cili është një serb me kombësi, u kujtua për parandalimin e JNA nga vendosja e një gjendje të jashtëzakonshme në Jugosllavi para ndarjes me votën e tij në presidencë.

Si anëtar i koalicionit “Katër”, sipas marrëveshjes së koalicionit, SDP-së iu dha e drejta për të emëruar një kandidat për kryetar të Sarajevës në zgjedhjet lokale në BiH dhe zgjedhja e tyre e parë dhe e vetme është Bogiç Bogiçeviç.

Unë i shtyva të huajt të ndërhyjnë në RSFJ, JNA donte të blinte armë për dy miliardë
SDP i tha portalit Sarajevë Kliks se mund të jetë e parakohshme të flasësh për të, duke marrë parasysh që procedura për zgjedhjen e kryebashkiakut përndryshe është shumë e ngadaltë, raporton Tanjug.

SDP emëroi Bogicevic, thonë ata, pa marrë ndonjë konfirmim ose refuzim prej tij, por media e BiH shkruan se ai nuk do të kishte problem të pranonte kandidaturën nëse kushtet e tij shëndetësore e lejojnë atë.

Bogiç Bogiçeviç është një serb me kombësi dhe ishte një anëtar i Presidencës së RSFJ-së nga BiH nga 1989 në 1991.

Ai u kujtua më së miri për seancën e Presidencës së RSFJ-së në Mars 1991, e cila mund të kishte shpëtuar Jugosllavinë. Presidenca më pas vendosi mbi propozimin e JNA për të futur një gjendje të jashtëzakonshme dhe kështu të parandalojë shkëputjen e Kroacisë dhe Sllovenisë.

Në seancën e parë në 12 maj, Bogicevic abstenoi dhe kështu “theu” vendimin, sepse përfaqësuesit e Serbisë, Vojvodinës, Kosovës dhe Malit të Zi votuan për, dhe kundër Kroacisë dhe Maqedonisë, ndërsa përfaqësuesi i Sllovenisë nuk ishte i pranishëm. Kështu, nuk kishte shumicë në Presidencën tetë-anëtarëshe për futjen e një gjendje të jashtëzakonshme.

Në seancën e rindërtuar, vetëm dy ditë më vonë, përfaqësuesit e Malit të Zi, Vojvodinës dhe Serbisë votuan pro. Bogicevic atëherë, si përfaqësues i BiH, votoi kundër, së bashku me përfaqësuesit e Kroacisë, Sllovenisë, Kosovës dhe Maqedonisë.

Kështu, vula u vendos në mundësinë që shkëputja e republikave të parandalohej dhe Jugosllavia të mbijetonte, ajo tashmë ishte shpërbërë në një konflikt të përgjakshëm.

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet