Një në 200 përdorues kanabisi përjeton psikozë pas konsumimit

Qoftë i tymosur në mënyrë rekreative, i konsumuar si produkt medicinal apo edhe i marrë nën mbikëqyrje në studime eksperimentale, kanabisi mund të ketë një “efekt anësor” të rëndësishëm në tru dhe jo sipas një studimi britanik, shkruan corriere.it.

Sipas studiuesve një në 200 njerëz mund të përjetojë një episod psikoze pas përdorimit të produkteve të kanabisit.

Mbi 160 studime dhe më shumë se 200 000 njerëz u analizuan nga autorët për të arritur në një verdikt të mbështetur sa më shumë nga të dhëna solide: deri më tani asnjë kërkim nuk ishte përpjekur të bashkonte të dhënat shumë heterogjene të shumë studimeve që trajtuan këtë temë dhe të cilët deri më tani kanë treguar shkallë të psikozës që variojnë nga 1 deri në 70 për qind te përdoruesit e produkteve të kanabisit.

Analiza e re, në një numër shumë të madh që krahason gjithashtu njerëz dhe kontekste të ndryshme përdorimi, tregon një rrezik të episodeve të psikozës me paranojë dhe halucinacione prej rreth 0.5 për qind për këdo që përdor kanabis në çdo kapacitet, madje edhe si përdorim i kontrolluar në studimet klinike eksperimentale.

Me fjalë të tjera, një në çdo 200 persona që kanë përdorur kanabis vuan psikozë, pavarësisht nga forma e produktit dhe mënyra e përdorimit.

Kategoritë
LajmeVendi