Një hap i madh demokratik përpara në BiH: Votuesit ndëshkojnë politikanët kriminelë

REZULTATET e zgjedhjeve lokale të këtij viti në BiH sollën disa surpriza të mëdha. Partia më e madhe boshnjake, SDA, humbi pushtetin në Sarajevë, ndërsa pas 22 vjetësh, SNSD i Milorad Dodik u mund në Banja Luka, kryeqyteti i njësisë më të vogël të Bosnje dhe Herzegovinës.

Ndryshimet e rëndësishme demokratike nuk ishin të vetmet në zonën e drejtuar tradicionalisht nga HDZ BiH Dragan Çoviç, e cila tregoi edhe një herë se pluralizmi politik në BiH është shumë më i gjallë midis boshnjakëve dhe serbëve sesa midis kroatëve.

HDZ BiH ka shpërndarë votuesit e rinj dhe nuk ka aspak kundërshtim të vërtetë

Pas propagandës së Çoviç rreth mënyrës se si ai, partia e tij dhe votuesit e tyre besnikë përfaqësojnë bartësit më të fortë të vlerave evropiane në BiH është një mentalitet njëpartiak dhe një popullsi e varfër që, ashtu si në Kroaci, është materialisht e lidhur me HDZ, shantazh de facto për t’i dhënë asaj votën e saj. HDZ BiH vështirë se ka një opozitë që ia vlen të përmendet, e cila mund të falenderohet për ekzistencën e Asamblesë Kombëtare Kroate (HNS), e cila bashkon të gjitha palët me një shenjë Kroate në BiH dhe nën kontrollin e Dragan Çoviç.

Për shkak të emigrimit masiv të kroatëve të rinj boshnjakë, pyetja është nëse ekziston një masë kritike votash që do të mundësonte disa ndryshime të mëdha politike në këto pjesë të BiH, duke e bërë qeverisjen e Coviçit një profeci të vetë-përmbushjes së zhdukjes së kroatëve boshnjakë.

Humbja spektakolare e Dodik në Banja Luka

Më spektakolari ishte sigurisht debakli i Milorad Dodik dhe SNSD-së së tij në Banja Luka. Një vit më parë, Dodik njoftoi fitoren e partisë së tij në Asamblenë Kombëtare të Republika Srpska, duke zbuluar teknologjinë me të cilën ai planifikon ta arrijë atë.

“Ne kemi rezervuar të gjithë fondin e derrit dhe të qengjit për të fituar zgjedhjet e ardhshme në Banja Luka. Unë kam renditur 55,000 njerëz në Banja Luka që do të votojnë për mua, ju po luftoni kot”, u mburr Dodik i bindur se mënyra e tij standarde e “bukës dhe lojërave” do të funksiononte. dhe kësaj here.

Por në katër vitet e fundit, Banja Luka është tronditur thellë nga vrasja e një studenti të ri, David Dragicevic, dhe nga fshehja e dukshme e autoriteteve në çështjen, e cila dha shkas për lëvizjen protestuese Drejtësia për Davidin. Megjithëse në një moment dukej se Dodik, duke përdorur kërcënime dhe forcë të zhveshur policore, i mposhti ata, është e qartë se shumë mbështetës të Drejtësisë për Davidin në këto zgjedhje lokale u morën hak ndaj autoriteteve për të gjitha këto skandale.

Dodik fajëson qytetarët për humbjen, thotë “jo i drejtë”

Dodik nuk doli mirë pas humbjes, dukshëm i befasuar nga rezultatet sipas të cilave kryetari i ardhshëm i Banja Lukës do të jetë kandidati i opozitës Draško Stanivuković, me të cilin ai u përball disa herë verbalisht në Kuvend dhe në media.

Në stilin e tij Kabadahi, Dodik qortoi banorët e Banja Lukës për “mos qenë të drejtë” ndaj kandidatit të tij për kryetar bashkie Igor Radojiçiq, duke qarë se sa SNSD dhe ai kishin investuar personalisht në qytet.

“Dikush luajti i korruptuar këtu,” tha Dodik i zymtë, duke akuzuar kështu votuesit për humbje. Kush me siguri do ta mbajë mend edhe atë deklaratë.

SNSD u mund gjithashtu në Bijeljina, qyteti i dytë më i madh në RS.

Përmbysja e SDA në Sarajevë

Përmbysja e SDA në Sarajevë është vetëm pak më pak spektakolare sesa pengimi i Dodik në Banja Luka.

Në fund, Bakir Izetbegoviç, i irrituar dukshëm para gazetarëve, pranoi humbjen në kryeqytetin e BiH. Izetbegoviç fillimisht u përpoq të thoshte se bëhej fjalë për humbjen e vetëm disa vendeve për kryetarë bashkish në komunat e Sarajevës, duke shtuar se SDA kishte fituar pushtet në rreth 7-8 komuna të reja, por më pas tha se ishte një “humbje e madhe”.

“Ne kemi humbur Qendrën, është një komunë shumë e rëndësishme, ka shumë institucione, universitete,” u ankua udhëheqësi për skandalet e korrupsionit të SDA-së së kompromentuar thellë. Në komunën e Qendrës fitoi kandidati i liberal Naša stranka, dmth. koalicioni opozitar i Katër Srdjan Mandiç, me të cilin qytetarët e Sarajevës thanë se nuk i miratonin sulmet nacionaliste të SDA ndaj tij, të cilat shënuan një fushatë të ndyrë zgjedhore.

Dënim për arrogancën e Sebija Izetbegoviç

Nuk ka dyshim që SDA humbi mbështetjen e votuesve të Sarajevës për shkak të gruas së Izetbegoviç Sebija, drejtori i Qendrës Klinike të Universitetit të Sarajevës (KCUS), sjellja arrogante e së cilës në pandeminë e koronavirusit bezdisi shumë. Humbja e Sarajevës është gjithashtu një humbje personale e Bakir dhe Sebija Izetbegović, një mesazh i drejtpërdrejtë nga votuesit e Sarajevës që ata nuk mund të mendojnë për ta.

SDA nuk ka fuqi as në Zenica dhe as në Tuzla, ku SDP dhe kryetari i saj i vjetër, Jasmin Imamovic, fituan përsëri. Tuzla e kuqe, antifashiste nuk e ka toleruar kurrë nacionalizmin agresiv të mbështetur nga partitë në pushtet në BiH.

Kur është e bashkuar, opozita mund të fitojë

Rezultatet e zgjedhjeve lokale në BiH nuk sollën ndryshime tektonike, por ato sollën ndryshime të mëdha sepse treguan se fuqia e askujt nuk është e përjetshme, edhe pse njerëz të fuqishëm si Dodik dhe Izetbegović u përpoqën t’i bindnin njerëzit për këtë.

Opozita arriti të marrë kontrollin e dy qyteteve më të rëndësishme në BiH falë së paku bashkimit pjesërisht dhe ofrimit të qytetarëve kandidatë të pashpenzuar, por edhe për shkak të një serie korrupsioni dhe skandalesh të ndryshme të tjera të prodhuara nga SDA dhe SNSD në katër vitet e fundit.

Rezultatet u ndikuan padyshim nga pandemia e koronavirusit, në të cilën qytetarët e BiH ndihen gjithnjë e më të majtë për t’u mbrojtur, ndërsa partia në pushtet e përdori atë për të plaçkitur paratë publike.

Humbësit më të mëdhenj në zgjedhje janë Dodik, Izetbegović dhe Komšić

Humbësit më të mëdhenj në zgjedhjet lokale në BiH janë Izetbegoviç, Dodik dhe anëtar i Presidencës së BiH nga radhët e popullit kroat Željko Komšić, Fronti Demokratik i të cilit përjetoi një fiasko të plotë zgjedhore pasi Komçiç u zbulua plotësisht si anëtar i SDA.

Fituesit më të mëdhenj janë Drasko Stanivukoviç dhe opozita e RS, partia jonë e orientuar drejt qytetarëve dhe Partia e Popullit dhe Drejtësisë e Dino Konakoviç, i cili ka pozicionuar me sukses veten e tij si një alternativë më e mirë ndaj votuesve konservatorë sesa SDA në Sarajevë. Edhe nëse nuk do të ishte pafajësia e Dragan Čović, të cilit kroatët boshnjakë po i kapen ndërsa i çon drejt zhdukjes, madje mund të thuhej se demokracia i ka fituar këto zgjedhje lokale në vendin fqinj.

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet