Nevojitën 100,000 punëtorë për të rindërtuar Zagrebin

Industria e ndërtimit shpesh e ka nxjerrë Kroacinë nga telashet, tha dekani i Fakultetit të Inxhinierisë së Zagrebit.

Rindërtimi i Zagrebit dhe rrethinave të tij pas tërmetit është një mega projekt për Kroacinë me vlerë 42 miliard kuna [5,60 miliardë euro] dhe vetëm Zagrebit do t’i duhen 100,000 njerëz në vit për të punuar në rindërtimin, tha Stjepan Lakusic, dekani i Kompanisë së Ndërtimit të Zagrebit, të Enjten. fakulteti.

Në emisionin e Radios Kroate, Lakushiç tha që përgatitja dhe rikualifikimi i njerëzve duhet të afrohet në mënyrë që numri i punëtorëve të jetë i mjaftueshëm për rindërtim, duke shtuar se 2021 do të jetë viti i rregullimit. Ai gjithashtu vlerësoi se Kroacia ishte vonë me fillimin e rindërtimit, njoftoi agjencia Hina.

Marija Çagalj, nënkryetare e Dhomës Kroate të Tregtisë (HGK) për ndërtimin, transportin dhe komunikimet, shprehu besimin se njerëzit që u larguan nga Kroacia do të kthehen kur të shohin se ka një punë të sigurt këtu në dhjetë vitet e ardhshme.

Ajo theksoi se gjëja më e rëndësishme ishte sigurimi i parave pa të cilat njerëzit nuk mund të paguheshin dhe t’i ftonte ata të ktheheshin në Kroaci.

Ajo që tërhoqi vëmendjen ishte Katalogu i Produkteve Kroate të Dhomës Kroate të Tregtisë, i cili aktualisht përmban 4,161 produkte Kroate, një pjesë e mirë e të cilave kanë të bëjnë me ndërtimin, u tha.

Përfitim për prodhuesit kroatë

Prodhuesit kroatë kështu mund të përfitojnë nga rinovimi. Ka 1,500 produkte në Katalog që bëhen në fabrikat Kroate, tha Čagalj.

Sa i përket qytetarëve, gjithashtu është planifikuar një variant i vetë-rinovimit, ku kostot e tyre do të rimbursohen, tha Lakušić. Ai shtoi se i këshillon ata që të bëjnë një projekt të rinovimit të plotë dhe është e rëndësishme të fillojnë sa më shpejt të jetë e mundur.

“Inxhinieria civile shpesh e ka nxjerrë Kroacinë nga telashet. Kjo është një mundësi për ta bërë atë të ndodhë edhe një herë,” përfundoi dekani i Fakultetit të Inxhinierisë së Zagrebit.

Cagalj gjithashtu iu referua procesit të prokurimit publik. Ajo tha se prokurimi publik duhet të ekzistojë, por që procesi duhet të shkurtohet.

Në fund të nëntorit, anëtarët e Parlamentit Evropian miratuan 683.7 milion euro ndihmë për Kroacinë nga Fondi Evropian i Solidaritetit për riparimin e pasojave të tërmetit shkatërrues që goditi Zagreb në 22 Mars.

Paradhënia prej 88.9 milion euro, më e larta ndonjëherë nga Fondi Evropian i Solidaritetit, është paguar tashmë në gusht.

Në mars, Kroacia u trondit nga tërmeti më i fortë në 140 vitet e fundit – 5.3 në shkallën Rihter. Një vajzë 15-vjeçare u vra, dhjetëra njerëz u plagosën, foshnjat e porsalindura me nënat e tyre u evakuuan nga spitalet. Fuqia e tërmetit shkatërroi fasadat e ndërtesave, plasariti mure në apartamente dhe nuk kishte ujë ose energji elektrike në disa zona të qytetit.

Kategoritë
LajmeRajoni