Në Jeruzalem, për herë të parë, një grua u zgjodh pastore e një prej kishave

Në shumë pjesë të botës së krishterë, gratë si udhëheqëse kishtare nuk janë më të rralla. Por deri më tani, Toka e Shenjtë ku zhvillohen ngjarjet e Biblës nuk ka parë një grua vendase të shuguruar.

Një palestineze nga Jeruzalemi, Sally Azar, u bë pastorja e parë femër në një ngjarje në një kishë luterane në zemër të qytetit të vjetër, ku morën pjesë qindra dashamirës ndërkombëtarë.

“Unë u emocionova më shumë duke parë eksitimin e njerëzve të tjerë,” tha Rev. Azar.

“Shpresoj që shumë vajza dhe gra do ta dinë se kjo është e mundur dhe se gra të tjera në kisha të tjera do të bashkohen me ne. E di që do të duhet shumë kohë, por mendoj se mund të jetë emocionuese nëse kjo ndryshon në Palestinë,” tha ajo. Udhëheqësi i sapozgjedhur i kishës.

Të krishterët janë pakicë në Palestinë, Izrael dhe Jordani. Shumica e të krishterëve i përkasin kishave ortodokse greke dhe katolike latine, të cilat nuk i lejojnë gratë të jenë priftërinj.

Megjithatë, shugurimi i grave është lejuar në një numër në rritje të kishave protestante në dekadat e fundit.

“Kudo që keni një shoqëri dhe kulturë patriarkale, ky është një hap i madh,” tha Antje Jackelen, një peshkop i Kishës së Suedisë, i pensionuar së fundmi.

“Që kur u shugurova më shumë se 40 vjet më parë, kam takuar shumë njerëz që nuk e mendonin se ishte e mundur. Por tani ata kanë parë gra që në fakt shërbejnë si pastore, si peshkope, si kryepeshkope, ne e dimë se funksionon dhe e dimë se është në fakt sipas Biblës”, tha Jackelen.

Azar u shugurua nga babai i saj, peshkopi Sani Azar. Ajo këmbëngul se megjithëse shembulli i tij e frymëzoi, ajo kurrë nuk u ndje nën presion për të studiuar teologji.

“Kjo është ajo që doja, ajo që më thirrën të bëja”, thotë Azar.

Si pastore, ajo do të marrë përsipër detyra të ndryshme, duke përfshirë shërbime drejtuese dhe studime biblike në Jerusalem dhe në Beit Sahour, në Bregun Perëndimor të pushtuar, për komunitetet anglishtfolëse.

“Kjo është një ditë e madhe, e madhe për jetën e Kishës sonë, është një hap i rëndësishëm përpara dhe është i vonuar,” komentoi Reverend Munther Isaac, pastor luteran i Betlehemit dhe Beit Sahour.

Ai thotë se mezi pret të paraqesë Reverend Azara si një model në shkollat ​​lokale luterane që mësojnë fëmijët të krishterë të të gjitha traditave dhe myslimanë.

Reverend Isaku shkroi një libër në arabisht mbi udhëheqjen e grave në Bibël dhe në mbështetje të shugurimit të grave.

“Ne pranojmë ministra, pranojmë profesoreshë, pranojmë të shkojmë në operacione të kryera nga gratë dhe është e çuditshme që ne ende duhet të pretendojmë se gratë mund të mësojnë Biblën ose të administrojnë sakramentet”, tha Isaac.

“Kjo më tregon se pavarësisht progresit që kemi bërë si palestineze, kur bëhet fjalë për fuqizimin e grave dhe të drejtat e grave, ka ende punë për të bërë,” shtoi ai.

Mbështetësit e Rev Azar besojnë se ajo është personi i duhur për të sfiduar stereotipet dhe për të thyer mykun.

Kategoritë
BotaLajme