Mali i Zi po kthehet në cirilikë: Ministria e Arsimit ka ndryshuar letrën në profilin e saj në Facebook

Ministria malazeze e Arsimit, Shkencës, Kulturës dhe Sporteve ndryshoi letrën në profilin e saj në Facebook dhe tani emri i saj është në cirilikë.

Ndryshimi erdhi vetëm tre ditë pasi Ministrja e re Vesna Bratic mori detyrën pas zgjedhjes së qeverisë së re të Malit të Zi.

Megjithëse alfabeti cirilik është renditur nga Kushtetuta e Malit të Zi si një nga dy shkronjat e barabarta, ai ishte shumë rrallë në përdorim zyrtar.

Ministria e Arsimit tani drejtohet nga Vesna Bratić, e cila deri më tani ishte profesoreshë në Fakultetin e Filologjisë dhe Inxhinierisë Elektrike të Universitetit të Malit të Zi. Ajo u diplomua në anglisht, dhe përfundoi studimet pasuniversitare në Fakultetin Filologjik në Beograd.

Ajo është përfituese e një burse të qeverisë amerikane SUSI (Instituti i Letërsisë Bashkëkohore Amerikane) në Universitetin e Louisville dhe një bursë studimi për bibliotekën nga J.F. Kennedy në Berlin. Që nga janari i vitit 2020, ai është kryeredaktor i revistës së Fakultetit Filologjik “Logos et litera”. Ai është anëtar i ekipit më të afërt koordinues të projektit ERASMUS + REFLAME. Pas tërheqjes së Zdravko Krivokapić, i cili u bë mbajtës i listës në zgjedhje, dhe më pas Kryeministër, ajo u zgjodh kryetare e OJQ “Ne nuk do ta japim Malin e Zi”.

Kategoritë
LajmeRajoni