Biden heq Republika Srpskan? Profesor Server mbi lëvizjet e para të administratës amerikane në BiH

Rindërtimi ose reforma e Marrëveshjes së Paqes së Dejtonit do të jetë sigurisht një nga detyrat e Shteteve të Bashkuara dhe Joe Biden, i tha Avaz Daniel Daniel, një profesor në Universitetin Johns Hopkins në Uashington.

Serveri tregon se një angazhim më i fortë i SHBA pritet në Ballkanin Perëndimor, veçanërisht duke marrë parasysh bisedimet që Biden kishte me udhëheqësit e anëtarëve të Bashkimit Evropian.

“Gjatë atyre bisedimeve, një marrëveshje më e fortë në Ballkan u dakordua dhe se angazhimi nuk mund të kalojë pa ndryshime në strukturën e Dejtonit të BiH,” theksoi Server.
Ai shtoi se nuk është e mundur të dihet me siguri nëse administrata e re amerikane do të përdorë kërkimin e qendrës “Wilson” si bazë të politikës së saj ndaj BiH.

Sipas tij, Shtetet e Bashkuara dhe BE duhet të bëjnë gjithçka për ta bërë BiH një shtet funksional, efikas dhe të bashkuar, brenda kufijve të saj aktual, të aftë për të përmbushur kushtet për t’u bashkuar me NATO dhe BE.

“Kjo kërkon heqjen e arkitekturës komplekse të menaxhimit të krijuar në Dayton. “Në të ardhmen, Bosnje dhe Herzegovina duhet të qeveriset nga një qeveri në Sarajevë e aftë të negociojë dhe zbatojë detyrimet e saj ndaj BE, si dhe komuna që ofrojnë shërbime për qytetarët, me të drejta të barabarta për individët dhe mbrojtje të fortë ligjore dhe gjyqësore të pakicave,” theksoi ai.

I pyetur se si mund të arrihet kjo, Server thotë se SHBA dhe BE duhet të arrijnë një marrëveshje mbi fillimin e një procesi të reformave kushtetuese dhe të tjera.

“Përgatitja e një kushtetute të re që eliminon ose zvogëlon në mënyrë drastike rolin e entiteteve dhe që do të sigurojë zbatimin e plotë të vendimeve të Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut. “FMN dhe Banka Botërore duhet të ndalojnë praktikën e ndihmës së njësive dhe paratë duhet të ridrejtohen në komuna dhe Qeverinë e Shtetit në Sarajevë,” vuri në dukje Server.
“Reforma e Ligjit Zgjedhor është e nevojshme, e cila do të përjashtojë partitë politike të bazuara në etikë. Parlamenti i BiH duhet të zgjedhë një president dhe dy nënkryetarë. E drejta për një interes jetësor kombëtar duhet të kufizohet në mënyrë rigoroze. Necessaryshtë e nevojshme të miratohet një ligj që siguron financim më transparent të partive politike në BiH dhe kërkon procedura demokratike për zgjedhjen e udhëheqësve të partive, “tha Server.

Kategoritë
LajmeRajoni