Britanikët po shqyrtojnë sanksione të reja kundër autoriteteve në RS dhe paralajmërojnë hapat e Dodikut drejt “shkëputjes de fakto”.

Përfaqësuesja e Partisë Konservatore Alicia Kearns i dërgoi pyetje Ministrisë së Punëve të Jashtme të Britanisë së Madhe në lidhje me mbështetjen që Milorad Dodik dhe entiteti RS i japin Rusisë si dhe hapjen e degës së grupit Wagner në Beograd.

Pyetja e parë ishte nëse Zyra e Sekretarit të Shtetit për Punët e Jashtme ka prova se BiH entiteti i RS-së mbështet pushtimin rus të Ukrainës nëpërmjet financave, armëve, personelit ose pajisjeve të tjera.

“Ne nuk kemi parë prova që entiteti Republika Srpska (RS) ofron mbështetje praktike për Rusinë në Ukrainë. Megjithatë, Milorad Dodik dhe politikanë të tjerë në RS e kanë bllokuar BiH nga zbatimi i sanksioneve kundër Rusisë për agresionin e saj kundër Ukrainës. Dodik është takuar me Putin në disa raste që nga shkurti 2022 në kërkim të mbështetjes ruse. Britania e Madhe ka dënuar vendimin e autoriteteve të RS për t’i dhënë Vladimir Putin njohjen e RS. Ne e kemi bërë të qartë se njohja është e pajustifikuar dhe rrezikon izolimin e mëtejshëm të politikanëve nga RS,” tha ajo. në një përgjigje nga Leo Docherty i Zyrës së Sekretarit të Shtetit për Punët e Jashtme.

Më tej ai thekson se pushtimi rus i Ukrainës ka rritur rrezikun e destabilitetit në Ballkanin Perëndimor dhe se lideri i SNSD-së po ndërmerr hapa drejt “shkëputjes de fakto”.

“Ne do të kundërshtojmë përpjekjet e Rusisë për të destabilizuar rajonin. Britania e Madhe dënon të gjitha hapat e ndërmarra nga Milorad Dodik drejt ‘shkëputjes de facto’ të Republikës Srpska, i cili është takuar dy herë me Putinin që nga shkurti 2022 për të kërkuar mbështetjen e Rusisë. Përpjekjet për të minuar integritetin dhe funksionimi i shtetit “Bosnja dhe Hercegovina janë të rrezikshme dhe rrezikojnë konflikte. Më 11 prill 2022, qeveria e Britanisë së Madhe vendosi sanksione kundër atyre që udhëheqin një politikë separatiste në Bosnje dhe Hercegovinë. Ne do të konsiderojmë të synojmë të tjerët që vazhdojnë me këto veprime ”, theksoi ai.

Pyetja e dytë kishte të bënte me hapjen e degës së Wagner Group në Beograd muajin e kaluar, gjegjësisht nëse Sekretari i Shtetit britanik për Punë të Jashtme kishte bisedime formale me përfaqësuesit e Qeverisë së Serbisë për këtë temë.

“Ne diskutojmë rregullisht me ministrat dhe zyrtarët serbë implikimet dhe ndikimin e aktiviteteve ruse në rajonin e Ballkanit Perëndimor dhe më gjerë, duke përfshirë gjatë vizitës sime (të ministrit evropian) të fundit në Serbi, dhe kur ministri i Jashtëm u takua me homologun e tij serb muajin e kaluar. Gjithmonë do të kundërshtojmë përpjekjet ruse për të destabilizuar rajonin. Ne jemi në dijeni të raporteve të pakonfirmuara se Wagner Group ka hapur një degë në Beograd dhe se disa qytetarë serbë janë të lidhur me atë organizatë”, u përgjigj përfaqësuesi Kearns.

Kategoritë
BotaLajme